Οι κεντρικές τράπεζες έγιναν πωλητές χρυσού για πρώτη φορά από το 2010 καθώς κάποιες χώρες παραγωγοί εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο των τιμών κοντά στα ιστορικά τους υψηλά για να αμβλύνουν το χτύπημα στις οικονομίες τους από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι καθαρές πωλήσεις έφτασαν τους 12,1 τόνους το γ' τρίμηνο, σε σύγκριση με αγορές 141,9 τόνων έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Πρωταθλητές στις πωλήσεις ήταν η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εμφάνισε την πρώτη τριμηνιαία πώληση χρυσού σε διάστημα 13 ετών, σύμφωνα με το Συμβούλιο.
«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες θα κοιτάξουν τα αποθεματικά τους» αναφέρει η Louise Street, αναλύτρια του Συμβουλίου Χρυσού. «Ουσιαστικά, όλες οι πωλήσεις χρυσού είναι από τράπεζες που αγοράζουν από εγχώριες πηγές, αξιοποιώντας τις υψηλές τιμές του χρυσού σε μία περίοδο που είναι δημοσιονομικά πιεσμένες» προσθέτει.
Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν πούλησαν 22,3 τόνους και 34,9 τόνους χρυσού αντίστοιχα το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου.
Το Ουζμπεκιστάν προχωρά στη διαφοροποίηση των αποθεματικών του καθώς η χώρα της κεντρικής Ασίας βγαίνει σταδιακά από την απομόνωση των προηγούμενων δεκαετιών, αναφέρει το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός σκαρφάλωσε σε ρεκόρ πάνω από τα 2.075 δολ. ανά ουγγιά τον Αύγουστο, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο επίπεδο των 1.900 δολ. ανά ουγγιά τις τελευταίες εβδομάδες.
Το τελευταίο τρίμηνο η συνολική ζήτηση χρυσού υποχώρησε 19% σε ετήσια βάση, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία της ζήτησης στην αγορά κοσμημάτων, αν και αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από το άλμα της ζήτησης κατά 21% από επενδυτές.
Την ίδια στιγμή η συνολική προσφορά χρυσού υποχώρησε κατά 3% σε ετήσια βάση καθώς η παραγωγή στα ορυχεία συνεχίζει να γνωρίζει πιέσεις εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.