Στα επίπεδα που έχασε στην έναρξη της πανδημίας, με ένα πρωτοφανές και σπάνιο ανοδικό σερί, υπό τη συνοδεία και του αυξημένου τζίρου επανήλθε ουσιαστικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,36% στις 784,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 764,98 μονάδων (-0,24%) και 789,42 μονάδων (+2,95%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 421 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,62%, στις 1.882,60 μονάδες, ενώ στο +1,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.052,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,56% στις 470,22 μονάδες
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,56%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 7,34%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 17,30%. Στις πέντε ανοδικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει σχεδόν 37,8%, ενώ ο τραπεζικός στο ίδιο διάστημα σημειώνει κέρδη 99,1%!
Η υποψία εισόδου νέων παικτών στην αγορά αρχίζει να επιβεβαιώνεται αφενός από τις ανακοινώσεις εισόδου της Capitan στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αφετέρου από τη συμμετοχή ρεκόρ των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην τηλεδιάσκεψη του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη.
Η είσοδος νέου χρήματος αποτελεί βασική παράμετρο για τη συστηματική άνοδο των τιμών, η ποιότητα ωστόσο των νέων παικτών είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς ο ορίζοντας διακράτησης αλλάζει, συμβαδίζοντας με την προοπτική του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Ούτε τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τις διαθέσεις και να διορθώσουν μετριοπαθώς τα υψηλά 10 μηνών που καταγράφει το ΧΑ. Η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών μεταξύ τραπεζών και εμποροβιομηχανικών τίτλων έχει συμβάλει στην ομαλή απορρόφηση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών που σε άλλες συνθήκες σηματοδοτούσε και το τέλος της τάσης. Πίσω από όλα βρίσκεται η προοπτική του εμβολίου και η πίστη ότι μετά την Άνοιξη η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας.
Από τα τρίμηνα των τραπεζών διαπιστώθηκε ακόμα ότι η ζημιά από την πανδημία είναι διαχειρίσιμη και εντός των δυνατοτήτων της επόμενης χρήσης. Πολύ ικανοποιητική ήταν και η εικόνα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ συμπληρώνοντας μια ομάδα αρκετών δεικτοβαρών εταιριών που όχι μόνο άντεξε αλλά εξέπληξε με τις επιδόσεις της.
Επομένως η αγορά δικαιούται να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που έχασε μετά το Μάρτιο καθώς το κλίμα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαισιόδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον πάνω στην αντίσταση παίζοντας τις… καθυστερήσεις των καθυστερήσεων πριν τη διόρθωση. Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι τώρα η εικόνα ήταν μονότονα ανοδική με συνεχή νεότερα υψηλά και κλεισίματα προς το υψηλό ημέρας. Έχοντας μια τέτοια ορμή η αγορά είναι επόμενο τα τεχνικά όρια να πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι.
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έσυρε το χορό της ανόδου με κέρδη 8,81%, με την ΕΧΑΕ να την "συνοδεύει" με το +7,20% και τη Motor Oil να έπεται με το +5,54%. Άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 3% σε Φουρλή, Πειραιώς, Coca Cola και Μυτιληναίο.
Κέρδη που ξεπέρασαν ελαφρώς το 2% σημείωσαν οι Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τις Titan, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, με τον ΟΤΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με τη ΔΕΗ να κλείνει στο -1,06% και τον Σαράντη στο -1,64%.