Προκειμένου να παρεμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού στη Γερμανία, φαίνεται πως εκατομμύρια εργαζόμενοι στη χώρα θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη συνέχιση της τηλεργασίας και τους επόμενους μήνες.
Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina προειδοποίησε με σημερινή της ανακοίνωση για επιδείνωση της πανδημίας στη Γερμανία και ζήτησε τη λήψη περαιτέρω μέτρων και στους χώρους εργασίας. «Από τις 14 Δεκεμβρίου, οι επαγγελματικές επαφές θα πρέπει να μειωθούν στις απολύτως αναγκαίες. Η τηλεργασία πρέπει να είναι ο κανόνας όπου είναι δυνατόν. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ψηφιακές δυνατότητες αντί της φυσικής παρουσίας», φρονούν οι επιστήμονες.
Οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων επισημαίνουν από την πλευρά τους τους κινδύνους που συνδέονται με την τηλεργασία και ζητούν καλύτερη προστασία των εργαζομένων. Η προστασία της εργασίας και της υγείας πρέπει να ισχύει και για την τηλεργασία. Εργασιακές συμφωνίες για τηλεργασία υπάρχουν μόνο για περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων.
Ο νόμος που σχεδιάστηκε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ πρέπει να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει το δικαίωμα της συναπόφασης για την εισαγωγή και την διαμόρφωση της τηλεργασίας», τόνισε ο Ράινερ Χόφμαν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB).
Σύμφωνα πάντως με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από την «Ψηφιακή Ομοσπονδία Bitkom», όσοι εργάζονται από το σπίτι έχουν ως επί το πλείστον θετικές εμπειρίες – και θέλουν να εργαστούν με τον ευέλικτο αυτό τρόπο ακόμη και μετά την πανδημία. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι νοιώθει λιγότερο άγχος με την τηλεργασία, καθώς δεν χάνεται χρόνος για την μετακίνησή του και μπορεί να συνδυαστεί καλύτερα η εργασία και η ιδιωτική ζωή.
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της τηλεργασίας είναι η διάκριση μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής. Οι σαφείς κανόνες και οι (ανάλογες) συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων θα βοηθήσουν στο θέμα αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Bitkom, Άχιμ Μπεργκ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός αναζητά πάντως μια νομική ρύθμιση για την τηλεργασία στη Γερμανία και μετά την πανδημία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργού Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν συγκεκριμένα πότε και πώς θέλουν να εργασθούν εξ αποστάσεως, ο δε εργοδότης θα πρέπει να το συζητήσει μαζί τους – και ενδεχομένως να το απορρίψει γραπτώς, αιτιολογώντας όμως τον λόγο απόρριψης του αιτήματος.
(με πληροφορίες από RTL)