Η Γαλλία πιέζει την Κομισιόν για ταμείο αποζημίωσης των οινοποιών μετά τους δασμούς των ΗΠΑ

Το Παρίσι κάλεσε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί το γρηγορότερο δυνατό στο αίτημά της για τη σύσταση ταμείου αποζημίωσης των Γάλλων οινοπαραγωγών, μετά τους νέους αμερικανικούς δασμούς που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιβάλλει νέους δασμούς σε ορισμένα μη αφρώδη κρασιά, κονιάκ και άλλα μπράντι από τη Γαλλία, όπως και σε άλλα γαλλικά και γερμανικά προϊόντα, μετά την αδυναμία επίλυσης της πολυετούς διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τις επιδοτήσεις των αεροναυπηγικών εταιρειών.

Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί είδαν ήδη τις πωλήσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες να σημειώνουν σημαντική πτώση πέρυσι, αφότου η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε έναν πρώτο γύρο δασμών, ύψους 25%, στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης με τις Βρυξέλλες.

Μετά την πρώτη εκείνη κίνηση της Ουάσιγκτον, το Παρίσι υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σύσταση ενός ταμείου αποζημίωσης των οινοπαραγωγών, αλλά το αίτημά του δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο ΛεΜερ την Τρίτη.

«Λυπάμαι για τη βραδύτητα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίνεται στο αίτημά μας σχετικά με ένα ταμείο αποζημίωσης. Αυτός ο τομέας έχει πληγεί σοβαρά και χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε ο ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου.

«Θέλω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιδράσει γρήγορα στην πρότασή μας για το ταμείο αποζημίωσης», ανέφερε ο ΛεΜερ, προσθέτοντας ότι η επίλυση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει προτεραιότητα στις επαφές που θα έχει με τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η γαλλική ομοσπονδία εξαγωγέων οίνου δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι οι πρόσθετοι δασμοί θα κοστίσουν στον τομέα περισσότερα από 1 δισ. ευρώ (1,21 δισ. δολάρια).

Ο ΛεΜερ τόνισε ότι θα ήθελε οι οινοπαραγωγοί να μπορούν να αναβάλουν την επιστροφή των εγγυημένων από το κράτος δανείων αλλά και να αυξηθούν τα όρια πρόσβασής τους στο κυβερνητικό ταμείο για τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις και να βγούμε από αυτήν τη σύγκρουση, η οποία είναι μια σύγκρουση για τις Boeing και Airbus με τον κλάδο του κρασιού να αποτελεί παράπλευρο θύμα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.