Τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος και η εστίαση στην Ελλάδα σχολιάζει δημοσίευμα των Financial Times, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα απειλεί να αναχαιτίσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία δεδομένου ότι ο τουριστικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει συνήθως το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδα αλλά αυτή την εποχή πασχίζει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θερινής περιόδου.
Και αυτό, γιατί οι πιθανοί υποψήφιοι για θέσεις εργασίας στον χώρο της εστίασης αποθαρρύνονται να εργαστούν στον κλάδο υπό τον κίνδυνο νέων περιοριστικών μέτρων για την Covid-19, τα οποία και οδηγούν σε παύση της δραστηριότητας των εν λόγω επιχειρήσεων.
"Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια έλλειψη στον κλάδο", δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.
Οι FT σημειώνουν πως πολλές ακόμη χώρες, όπως η Γερμανία, αντιμετώπισαν προβλήματα με τη στελέχωση του κλάδου της εστίασης όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι το μέγεθος και το οικονομικό του βάρος του κλάδου.
Ο τουρισμός απασχολεί συνήθως περισσότερα από 432.000 άτομα, ή το 10% του εθνικού εργατικού δυναμικού, ποσοστά που είναι αναλογικά σχεδόν διπλάσιο από την Ισπανία. Άρα τυχόν προβλήματα μπορεί να έχουν μακροοικονομικές επιπτώσεις, υπογραμμίζεται.
Η HSBC εκτιμά σε ανάλυσή της ότι η ανάκαμψη του τουρισμού στο σύνολό της θα ενίσχυε την ελληνική ανάπτυξη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Στον κλάδο άλλωστε αντιστοιχούσαν τα δύο τρίτα της περσινής πτώσης άνω του 8% στο ΑΕΠ.
Οι οικονομολόγοι επίσης προειδοποιούν ότι η έλλειψη εργαζομένων, παρά το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας 16,5%, θα μπορούσε να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη και τα έσοδα από τον τουρισμό.
Όπως αναφέρουν οι FT το έλλειμμα εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης οφείλεται κυρίως στον επαναλαμβανόμενο κύκλο των lockdown, με τους εν δυνάμει εργαζομένους να αναζητούν άλλου τύπου θέσεις εργασίας, και δευτερευόντως στην υπερπροσφορά καταστημάτων του κλάδου.
Επιπλέον, οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται ακόμα σε υπαλλήλους εστιατορίων και μπαρ που είναι κλειστά, καθώς δεν έχει επιτραπεί η λειτουργία της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους, είναι ένας παράγοντας που "σπρώχνει" ορισμένους εργαζόμενους να προτιμούν να λαμβάνουν την κρατική αποζημίωση των 534 ευρώ το μήνα, αντί να εργάζονται σε ένα εστιατόριο όπου οι μισθοί ξεκινούν από περίπου 850 ευρώ.