Παρά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών όπως της TD Securities πως η ισοτιμία δολαρίου/λίρας θα ξεπεράσει το επίπεδο του 20 κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη εκδήλωση, η οποία προηγήθηκε του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία του υπουργού Εμπορίου κ. Mehmet Mus, του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Nureddin Nebati και του προέδρου του τουρκικού Συνδέσμου Εξαγωγέων (TIM) κ. Ismail Gulle, ανακοίνωσε τα πρώτα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας το 2021, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιδόσεις των τουρκικών εξαγωγών (προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημείωμα του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, όπως τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, οι τουρκικές εξαγωγές, το 2021, ανήλθαν σε 225,4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 25,13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και σε 6πλάσιο επίπεδο συγκριτικά με την αξία των εξαγωγών πριν από 19 έτη (36 δισ. δολάρια). Συναφώς, επισήμανε ότι η Τουρκία κατείχε μερίδιο 1% στις παγκόσμιες εξαγωγές.
Οι τρεις σημαντικότερες χώρες προορισμοί των τουρκικών εξαγωγών ήταν η Γερμανία (19,3 δισ. δολάρια), οι ΗΠΑ (14,7 δισ. δολάρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (13,7 δισ. δολάρια). Ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση των των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ (44,6%), ανεπηρέαστες -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε φιλοκυβερνητικός Τύπος- από τις διαφωνίες των δύο χωρών σε άλλα θέματα κατά το τρέχον έτος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εντυπωσιακή αύξηση των τουρκικών εξαγωγών προς τα ΗΑΕ (94,3%, 5,5 δισ. δολάρια).
Οι εξαγωγές προς την Ε.Ε., η οποία απορροφά σχεδόν το ήμισυ των των εξαγωγών, το 2021 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 33% (93,1 δισ. δολάρια) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του και για τη διεύρυνση της γεωγραφικής κατανομής των εξαγωγών σε περισσότερες περιοχές (πέραν της ΕΕ) όπως η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.
Ο σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος της τουρκικής οικονομίας παρέμεινε το 2021 η αυτοκινητοβιομηχανία με εξαγωγές συνολικής αξίας 29,34 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθούν τα χημικά (25,35 δισ. δολάρια) και ο χάλυβας (22,35 δισ. δολάρια).
Μεταξύ άλλων, ειδική μνεία έκανε ο Ερντογάν στον αριθμό των τουρκικών εξαγωγικών εταιρειών, οι οποίες αυξήθηκαν σε 101.386, έναντι 33.523 που ήταν το 2002, σημειώνοντας ότι μόνο το 2021 προστέθηκαν επιπλέον 32 χιλιάδες εταιρείες. Ευχαρίστησε δε τις εν λόγω εταιρείες, τις οποίες χαρακτήρισε «στρατιώτες της εμπορικής διπλωματίας», για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.
Τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και ο υπουργός Εμπορίου ανέφεραν ότι πρόκειται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός που προορίζεται για την ενίσχυση των εξαγωγέων το 2022 και ειδικότερα για τομείς/προϊόντα που αφορούν στο λογισμικό, αμυντικό εξοπλισμό, φαρμακευτικά κ.ά. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Far Countries Strategy», στην πλατφόρμα «Easy Export Platform» και στο νέο πρόγραμμα «Overseas Logistics Distribution Network Project».
Ως προς τις τουρκικές εισαγωγές, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου, το 2021 ανήλθαν σε 271,4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 23,6%. Οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης των εισαχθέντων προϊόντων ήταν η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία.
Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το 2021 μειώθηκε κατά 7,8%, ανερχόμενο σε 45,9 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τα αναλυτικά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.