Την εκτίμησή του ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα σημειώσει ισχυρή αύξηση το 2022 παρά την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού και τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων επανέλαβε την Τρίτη ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), προβλέποντας ότι οι παράγοντες στήριξης της αγοράς θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η αισιόδοξη εκτίμηση του OPEC έρχεται την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, με το ράλι των τιμών να τροφοδοτεί η σφικτή προσφορά.
Στην μηνιαία έκθεσή του ο OPEC διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμησή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα αυξηθεί στα 4,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως και την πρόβλεψή του ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο.
«Αν και η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού μπορεί να έχει επιπτώσεις στο πρώτο ήμισυ του 2022, λόγω του αντίκτυπου τυχόν περαιτέρω μέτρων καραντίνας και αύξησης των νοσηλειών στο εργατικό δυναμικό, οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν ισχυρές», αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του το καρτέλ.
Οι δε αυξήσεις επιτοκίων, που αναμένεται να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό αλλά αντιμετωπίζονται από ορισμένους ως παράγοντας κινδύνου για τη ζήτηση πετρελαίου, είναι απίθανο να επηρεάσουν τις προοπτικές της αγοράς, προσθέτει ο OPEC. Όπως εξηγεί, οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα συμπέσουν με την καλοκαιρινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για καύσιμα.
«Οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής δεν αναμένεται να πλήξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αντίθετα να συμβάλλουν στην επαναβαθμονόμηση των οικονομιών, που σε διαφορετική περίπτωση θα υπερθερμαίνονταν», σημειώνει ο OPEC, προσθέτοντας ότι οι παράγοντες στήριξης της αγοράς θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η φετινή ζήτηση θα οδηγήσει την κατανάλωση πετρελαίου πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον OPEC, η παγκόσμια κατανάλωση ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2019.
Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε μετά τη δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσης του OPEC, με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent να κινείται κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αγγίξει νωρίτερα και τα 88,13 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, και το αμερικανικό αργό να κινείται στα 85 δολάρια το βαρέλι.