Η εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πιέζει τη Wall Street

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται η αμερικανική αγορά μετά άλμα σε νέο υψηλό 40ετίας που εμφάνισε ο πληθωρισμός στη χώρα, που φέρνει πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων της Fed και οδηγεί σε νέες πωλήσεις με επίκεντρο κυρίως τους αναπτυξιακούς τίτλους της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 35.676 μονάδες με απώλειες 0,25%, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,6% κινούμενος στις 4.564 μονάδες, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq είναι ο αποδέκτης των μεγαλύτερων πιέσεων με πτώση 0,64% στις 14.564 μονάδες.

Στη βασική είδηση της ημέρας, το ράλι του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνεχίστηκε με ανανεωμένη ορμή τον Ιανουάριο, δίνοντας νέα ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μια επιθετικότερη προσέγγιση στη σύσφιξη της πολιτικής της τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, έπειτα από την ετήσια άνοδο 7% τον Δεκέμβριο ο  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 7,5% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας σημαντικά την εκτίμηση της αγοράς για ένα ρυθμό στο 7,3%.

Την ίδια ώρα, σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,6%, κινούμενος επίσης ταχύτερα από την εκτίμηση για 0,4%.

Σε αυτό το κλίμα, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων το δολάριο και οι κρατικοί τίτλοι των ΗΠΑ ακολούθησαν άμεσα ανοδική πορεία, με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται κατά 0,2% ενώ η απόδοση του 10ετους ΗΠΑ ξεπέρασε ορικά και το  2%.

Στο ταμπλό, οι υψηλής ανάπτυξης τίτλοι της τεχνολογίας είναι αποδέκτες των περισσότερων πωλήσεων, καθώς η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed που έρχεται ολοένα πιο κοντά βάσει των στοιχείων, συμπιέζει τη σχετική κερδοφορία τους.

Ενδεικτικά η Apple υποχωρεί κατά 0,8%, η Alphabet βρίσκεται στο -0,9%, η Amazon στο -1,21%, ενώ με μικρότερες απώλειες 0,3% κινείται και η Tesla.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας,  ο αριθμός των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας κατέγραψε νέα αποκλιμάκωση  καθώς την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου κατατέθηκαν 223.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, έναντι των 230.000 που ανέμεναν οι αναλυτές και των αναθεωρημένα ανοδικά 239.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.

Σημειώνεται ότι έπειτα από μια προσωρινή αύξηση στα επίπεδα των 300.000 στα μέσα του Ιανουάριο, ο αριθμός των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία, καταγράφοντας σήμερα την τρίτη διαδοχική εβδομάδα που υποχωρεί.