Reuters: Ενέργεια, χρηματοοικονομικά, μεταφορές, εμπόριο στοχεύει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Σκληρές κυρώσεις περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας που πρόκειται να ανακοινωθεί το βράδυ, μετά τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σε μερικές ώρες για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας μετά τη γενικευμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες μεταξύ άλλων θα πλήξουν τους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των μεταφορών.

«Μπορείτε να περιμένετε πολλά όσον αφορά τις απαγορεύσεις εξαγωγών, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις μεταφορές, την ενέργεια… τίποτα δεν εξαιρείται», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε κυρώσεις που θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας «ότι ο κόσμος μπορεί να δει ότι η ενότητα είναι η δύναμή μας».

Ειδικότερα, στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η οικονομία της Ρωσίας έχει ήδη αντιμετωπίσει έντονη πίεση και ότι οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επικείμενο δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ «θα καταστείλει την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, θα αυξήσει τον πληθωρισμό της,  θα εντείνει την εκροή κεφαλαίων και θα διαβρώσει  σταδιακά τη βιομηχανική της βάση», είπε.

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που θα λάβει η ΕΕ θα στοχεύουν στο να αποδυναμώσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από τους οποίους – όπως είπε η επικεφαλής της Επιτροπής – η ρωσική ελίτ αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της.

Όπως εξήγησε, σε αυτό θα περιλαμβάνει από υψηλής τεχνολογίας hardware έως λογισμικό αιχμής.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους πολίτες του. Γνωρίζω ότι ο ρωσικός λαός δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο».

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εργάστηκαν στενά και αυτή η κρίση θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά. Είναι κοινό μας καθήκον να αντισταθούμε στη σοβαρότερη επιθετική ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Η ενότητά μας είναι η καλύτερη δύναμή μας».