Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Coca Cola HBC Ρωσίας

ΠΓ

H McDonald’s κλείνει προσωρινά τα 850 καταστήματα της στη Ρωσία. Η Starbucks επίσης. Το ίδιο η Pepsi Cola και η Coca Cola. Για να είμαστε σοβαροί. Ο συνολικός τζίρος της McDonald’s στη Ρωσία αγγίζει μετά βίας το 3% του συνολικού τζίρου του Ομίλου παγκοσμίως. Το ίδιο ισχύει και για την Starbucks.

Για την Coca Cola όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Η αμερικανική Coca Cola Co ελέγχει  το 23% των μετοχών της Coca Cola HBC  η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη η οποία διαθέτει  περίπου άλλο ένα 23%  ενώ  το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο είναι διαπραγματεύσιμο στην ελεύθερη αγορά. Η επένδυση στη Ρωσία αφορά την εταιρεία των Δαυίδ – Λεβέντη και άρχισε πριν από 20 χρόνια. Η σημαντική κερδοφορία του Ομίλου Coca Cola HBC  το 2021 οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στα  πολύ καλά αποτελέσματα του ρωσικού βραχίονα.

Μόλις την Τρίτη 8 Μαρτίου οι Aμερικανοί μέτοχοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ρωσία. Η ηγεσία του ρωσικού βραχίονα, δηλαδή η σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca Cola HBC,θα πρέπει εντός των επομένων εικοσιτετραώρων να τοποθετηθεί. Και δεν είναι μόνον αυτό. Η οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη διαθέτει και άλλη μία σημαντική επένδυση στη Ρωσία την Frigoglass που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με την παρουσία της στη Ρωσία, όπου διατηρεί και εργοστάσιο επαγγελματικής ψύξης μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Frigoglass Eurasia. 

 Οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5%  (για την Coca Cola) και το 2,4% (για την Frigoglass) των πωλήσεων του Ομίλου,  σύμφωνα με τα  στοιχεία του 2021. Μάλιστα η θυγατρική του ομίλου στη Ρωσία  κατάφερε να έχει  σημαντικές εξαγωγές σε άλλες χώρες αλλά και σε θυγατρικές του ομίλου το 2021, καθώς λειτουργεί ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας. Περαιτέρω, η θυγατρική στη Ρωσία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του ομίλου για το 2021. Διατηρεί πιστωτικές γραμμές με διεθνείς και κρατικές τράπεζες στη Ρωσία, και στις 31 Δεκεμβρίου 2021  ο συνολικός  δανεισμός της άγγιζε τα 34 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον έχει ανασταλεί η δραστηριότητα του Ομίλου στην Ουκρανία μέχρι νεoτέρας  από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής. H Ουκρανία αποτελεί μικρότερη αγορά σε σχέση με εκείνη της Ρωσίας (οι πωλήσεις φτάνουν περίπου το 3% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου), ωστόσο διατηρεί ένα μεγάλο εργοστάσιο κοντά στο Κίεβο του οποίου η δυναμικότητα επεκτάθηκε πρόσφατα. Το προσωπικό της ουκρανικής θυγατρικής φθάνει τα 1.400 άτομα.

Εν ολίγοις  χωρίς τα σήματα της The Coca Cola Co τα περιθώρια κινήσεων του Ομίλου στη Ρωσία είναι περιορισμένα. Σαφώς υπάρχουν τοπικές ετικέτες που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παράγονται και να πωλούνται, όπως το εμφιαλωμένο νερό ή ο κάποιοι χυμοί αλλά παρόλα αυτά το πλήγμα  αναμένεται  να είναι καίριο.

Το δίλλημα για την οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη είναι ανελέητο. Αν παραμείνει δραστήριος στη Ρωσία ο Όμιλος Coca- Cola HBC  θα αντιμετωπίσει σοβαρότητα πρόβλημα με την αμερικανική μητρική εταιρεία. Αν εγκαταλείψει έστω προσωρινά τις δραστηριότητες του ο Όμιλος θα απολέσει μία σημαντική θέση στην αγορά της Ρωσίας η οποία συμβάλει σε μεγάλα ποσοστό στην συνολική  πανευρωπαϊκή δραστηριότητα της εταιρείας. Μπρος γκρεμός και πίσω  ρέμα λοιπόν.