Με αρκετή νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου στους περισσότερους τίτλους του, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση, ειδικά από τη διεθνή αβεβαιότητα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,01% στις 900,35 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 904,07 μονάδων (+0,40%) και 894,98 μονάδων (-0,61%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62,71 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,72 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,82 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή πτώση 0,04%, στις 2.181,23 μονάδες, ενώ στο -0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.458,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 623,33 μονάδες.
Αφού "επισκέφτηκε" τις 894 μονάδες αλλά και προσπάθησε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα φτάνοντας έως και τις 904 μονάδες, τελικά το Χρηματιστήριο έκανε το αναμενόμενο: να κρατήσει τα επίπεδα, εωσότου υπάρξει καλύτερη ορατότητα από το διεθνές περιβάλλον, το οποίο σήμερα μονοπώλησε το ενδιαφέρον και της Λ. Αθηνών.
Η μεγάλη μέρα της αλλαγής της πολιτικής της Fed έφτασε, με όλο τον πλανήτη να περιμένει την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το 2018. Το βασικό επιτόκιο της Fed θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ θα επιταχυνθεί και η ποσοτική σύσφιξη, με τις μεγαλύτερες ανησυχίες των αγορών να είναι εάν μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει την οικονομία σε υφεση.
Εκτός αυτού του μετώπου όμως, το Χρηματιστήριο παρακολουθεί και τις προεκτάσεις της νέας εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Με άλλα λόγια, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο ακόμη πως θα καλυφθούν οι ανάγκες από τις κυβερνήσεις.
Αυτό που επισημαίνει πάντως χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, είναι ότι εάν καταφέρει το Χρηματιστήριο να βγει με τις λιγότερες δυνατές ζημίες από την αναταραχή του πολέμου στην Ουκρανία (και των δευτερογενών επιπτώσεων, όπως η ενεργειακή κρίση), τότε θα εξασφαλίσει μια σημαντική θέση στα χαρτοφυλάκια των ξένων. Άλλωστε είναι η αγορά που ενώ αποτιμάται σε ευρώ έχει υστερήσει σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και ανεπτυγμένες αγορές.
Όπως μάλιστα επισημαίνει και σήμερα η JP Morgan, στα θετικά της ελληνικής αγοράς, τα οποία και θα στηρίξουν την bull case, είναι το γεγονός ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE άνω του 10%, ενώ η Ελλάδα επωφελείται και από το γεγονός ότι ανήκει στην Ευρωζώνη και θα δεχθεί ισχυρή στήριξη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν αρχίσει να εισρέουν. Επιπλέον, όπως τονίζει η JP Morgan, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι χαμηλές.
Έτσι, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 3,52%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια κέρδη κατέγραψαν οι Aegean, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, η Quest έχασε 2,18%, με τις ΟΤΕ, Σαράντη, ΔΕΗ και ΕΘνική να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank. Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Titan και ΟΛΠ.