Bloomberg: «Πώς ο κόσμος πληρώνει για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία»

Παρά τα συνεχόμενα πακέτα κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά θα είναι και υψηλότερα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

«Το τελευταίο μερικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο έχει πολύ μεγάλο κόστος για τους ίδιους τους πολίτες της με την αύξηση των ενεργειακών τιμών στα ύψη» συνεχίζει το πρακτορείο.

Η Ρωσία δεν έχει μείνει καθόλου άθιχτη από τις κυρώσεις, με την οικονομία της να οδεύει σε μία βαθιά ύφεση και πολλούς επιχειρηματικούς κολοσσούς να φεύγουν από τη χώρα.

Ωστόσο, ο Πούτιν μπορεί να αγνοήσει τις συνέπειες αυτές για την ώρα, επειδή το ταμείο του ξεχειλίζει από τα έσοδα που έχει από τις πωλήσεις εμπορευμάτων, οι οποίες έγιναν πιο επικερδείς από ποτέ χάρη στην αύξηση των τιμών τους που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τη διακοπή ή τον σταδιακό τερματισμό αγορών ενέργειας από ορισμένες χώρες, τα συνολικά έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και αέριο θα ανέλθουν φέτος περίπου στα 285 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, που βασίζονται σε προβλέψεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας.

Το ποσό αυτό είναι πάνω από 20% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2021, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι πωλήσεις άλλων εμπορευμάτων, το συνολικό ύψος του θα ξεπεράσει τα 300 δισ. δολάρια, όσα δηλαδή είναι τα ρωσικά συναλλαγματικά διαθέσιμα που πάγωσαν λόγω των κυρώσεων.

Ένας άλλος δείκτης της ισχυρής εξωτερικής οικονομικής θέσης της Ρωσίας είναι το πλεόνασμα της στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο υπερτριπλασιάστηκε στο πρώτο τετράμηνο του έτους, φθάνοντας σχεδόν στα 96 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1994 και αντανακλά κυρίως την εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ συνέβαλε και η αναγκαστική βουτιά των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων.

Η ανατίμηση του ρουβλιού είναι ένας άλλος δείκτης που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να προβάλει την εικόνα ισχύος της ρωσικής οικονομίας. Αν και αναφέρθηκε ειρωνικά από τον Μπάιντεν ως rubble (μπάζα) όταν κατέρρευσε τις πρώτες ημέρες μετά την επιβολή των κυρώσεων, στη συνέχεια ενισχύθηκε, με τη βοήθεια των capital controls, και είναι πλέον το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος.