«Αμυντική» πλέον η καταναλωτική συμπεριφορά των Ευρωπαΐων

«Κόβει» η κατανάλωση σε όλη την Ευρωζώνη καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν βίαια το διαθέσιμο εισόδημα και οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να συμπεριφέρονται… αμυντικά.

Οι μειώσεις έχουν πλέον περάσει και στα τρόφιμα, ενώ το λιανεμπόριο στο σύνολό του βλέπει ένα «δύσκολο καλοκαίρι».

Ειδικότερα, κατά 1,3% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση  της Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,9% στην Ευρωζώνη και κατά 5% στην ΕΕ.

Στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2022, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 2,6% στην κατηγορία «Τρόφιμα, Ποτά και Καπνός» και κατά 0,7% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 1,9% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 2,3% για την κατηγορία «Τρόφιμα Ποτά και Καπνός» και κατά 0,9% για τα μη τρόφιμα, ενώ αυξήθηκε κατά 1,4% για τα καύσιμα αυτοκινήτου.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-7,7%), στη Γερμανία (-5,4%) και στη Λετονία (-3,9%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (+5,3%), στο Λουξεμβούργο (+3,7%) και στην Ιρλανδία (+1,9%).

Σε ετήσια βάση, στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2022, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 14,6% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 8,9% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ υποχώρησε κατά 4,0% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.

Στην ΕΕ, ο όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 14,6% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 9,6% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ υποχώρησε κατά 2,8% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+29,6%), στην Πολωνία (+21,1%) και στη Μάλτα (+17,5%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Φινλανδία (-3,4%), στο Λουξεμβούργο (-2,9%) και στο Βέλγιο (-1,9%).