Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επανέναρξη των ρωσικών ροών διά μέσου Τουρκίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, υποχωρούσε κατά 0,6%, στα 128,63 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 12.15 μ.μ., ενώ το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο υποχωρεί κατά 0,5%.
Οι ροές μέσω TurkStream επανεκκίνησαν μετά το πέρας της διαδικασίας συντήρησης τη Δευτέρα, όπως ανέφερε ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μέσω του Telegram.
Η σύνδεση, με ετήσια δυνατότητα μεταφοράς 31,5 δισ. κυβικών μέτρων, συνδέει τη Ρωσία με το τουρκικό δίκτυο μεταφοράς αερίου, καθώς και με τη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το «ενεργειακό παιχνίδι» παίζεται στη Γερμανία
Και η αυξημένη ηλιοφάνεια όμως θα δώσει τη δυνατότητα σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, με βάση τις προβλέψεις της Weather Co.
Οι traders παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την παραμικρή αλλαγή στις ρωσικές ροές προς την Ευρώπη και οποιαδήποτε πιθανότητα σχεδιασμένης μείωσης κατανάλωσης στην ήπειρο, καθώς η Μόσχα μείωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream, που τη συνδέει με τη Γερμανία κατά 60%, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα.
Η ευρωπαϊκή αγορά είναι ήδη πιεσμένη καθώς οι διάφορες χώρες προσπαθούν να βρουν κάθε πιθανή πηγή προκειμένου να γεμίσουν τους χώρους αποθήκευσης αερίου τους και να προετοιμαστούν έτσι για τον χειμώνα.
Όλα τα βλέμματα στέφονται πάντως στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη την πλήρη διακοπή των ροών αερίου μεταξύ 11 και 21 Ιουλίου μέσω Nord Stream, λόγω εργασιών συντήρησης.
Η Γερμανία φοβάται ότι οι ροές θα διακοπούν όχι προσωρινά αλλά μόνιμα, σε μια απόπειρα της Ρωσίας να απαντήσει στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για τον πόλεμο που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας.
Η Γερμανία ήδη αναζητεί εναλλακτικές πηγές και εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγών LNG από τον Καναδά, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συζητεί το ζήτημα με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάνστιν Τριντό, στο περιθώριο της G7.