Oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητήσουν σήμερα, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, για το αν και πώς θα περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Reuters». Ειδικότερα, μέλημά τους είναι να θέσουν τα όρια για την αύξηση των τιμών της ενέργειας που απειλεί να οδηγήσει το μπλοκ των 27 χωρών σε ύφεση και να διαταράξει την πολύτιμη ενιαία αγορά της ΕΕ.
Αναλυτικότερα, για άτυπες συνομιλίες θα συναντηθούν οι ηγέτες, των 27 χωρών σήμερα στην Πράγα με το προοπτική να συμφωνούν σε συγκεκριμένα μέτρα να φαντάζει αρκετά δύσκολο. Η εξεύρεση λύσης είναι δύσκολη καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες, προμηθευτές και αγορές ενέργειας. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ενημερώσουν τους υπουργούς τους για την ενέργεια, τα οικονομικά και ποια από τις διάφορες διαθέσιμες λύσεις θα ακολουθήσουν περαιτέρω.
«Το θέμα της ενέργειας είναι ίσως το πιο σημαντικό θέμα της άτυπης συνάντησης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο «Reuters» που συμμετέχει στην προετοιμασία των συνομιλιών και συνεχίζει πως «δεν είναι ένα θέμα που θα λύσουν οι ηγέτες. Οι ηγέτες πρέπει να δώσουν στρατηγική καθοδήγηση και στη συνέχεια οι υπουργοί ενέργειας και οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει διάφορες επιλογές μεταξύ των οποίων ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ένα ευρύτερο προσωρινό ανώτατο όριο τιμών.
Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ επιθυμούν τη θέσπιση πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά δεν συμφωνούν στις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να γίνει αυτό. Αντίθετα, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Δανία αντιτίθενται στα ανώτατα όρια τιμών, καθώς θεωρούν πως θα διαταράξει την αγορά και θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου. Η Πολωνία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ιταλία διατύπωσαν μία άλλη ιδέα, για έναν« δυναμικό διάδρομο τιμών» που θέλουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής και που θα μπορούσε να αρθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού. Ένα έγγραφο που περιγράφει την ιδέα, το οποίο εξέτασε το Reuters, ανέφερε ότι αυτό θα εξασφάλιζε ότι το μέτρο δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – περιθώριο που, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ, θα μπορούσε να προσφέρει μια οδό συμβιβασμού με τα σκεπτικιστικά κράτη. «Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, που δεν περιορίζονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένη χρήση φυσικού αερίου», αναφέρεται σε προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που είδε το Reuters.
«Δεν υπάρχει ένα μόνο μέτρο που θα λύσει όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters. «Όλοι μας καταλήγουμε σταδιακά στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν πολλαπλά μέτρα», ανέφερε.