Ο παγκόσμιος τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μεταβάλλεται ταχύτερα από ποτέ – με συστημικές αλλαγές να αναμένονται εντός της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με ηγέτες και ειδικούς του κλάδου. Στο πλαίσιο της έκθεσης της KPMG "Voices on 2030: Financial services reinvented", 32 κορυφαίοι σχολιαστές του κλάδου, CEOs, CFOs και μέλη ΔΣ από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για το μέλλον των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Οι απόψεις που καταγράφονται στην έκθεση εκπροσωπούν διάφορες πλευρές του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, από τις μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι νεοεισερχόμενους σε αρχικό στάδιο στον κλάδο.
Επιπλέον, το όραμά τους για το μέλλον παρέχει συναρπαστικές προβλέψεις για την κατεύθυνση προς την οποία οδεύουμε. Οι προβλέψεις τους καλύπτουν πέντε τομείς όπου εκείνοι, αλλά και η KPMG, αναμένουν τις πιο ριζικές αλλαγές.
Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι τα ζητήματα ESG ομολογουμένως είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες αλλαγής στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεραίνοντας ότι ο κόσμος έχει μείνει πίσω στην επίτευξη του μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, έως το 2030 όμως το κεφάλαιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα παίξει κρίσιμο ρόλο για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων και για την ενίσχυση της μετάβασης στη βιωσιμότητα.
Η έκθεση επίσης κατέληξε ότι τα κοινωνικά ζητήματα που περιλαμβάνουν τη δικαιοσύνη και την ισότητα θα ενσωματωθούν πλήρως στις απαιτήσεις των πελατών, ενώ οι επενδυτές θα αυξήσουν ενεργά και σημαντικά την έκθεσή τους σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εντωμεταξύ, ο κλάδος θα χρειαστεί να συνεργαστεί με πολιτικούς ηγέτες, ιδιαίτερα σε θέματα φορολογικών πολιτικών, για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κλιματική κρίση που ξεδιπλώνεται.
Εκτός από τα θέματα ESG, όσοι συμμετείχαν στην έκθεση προβλέπουν μια σειρά από άλλες σημαντικές αλλαγές στο μέλλον, όπως: μεγαλύτερη εστίαση στην ψηφιοποίηση και πιο συμμετοχικές υπηρεσίες για τους τραπεζικούς πελάτες, πιθανότητα σύγκρουσης καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να επιδιώκουν να υποστηρίξουν την καινοτομία, αλλά κάνουν επίδειξη με πιο υψηλού προφίλ παρεμβάσεις, μεγαλύτερη διαφορετικότητα και συμπερίληψη καθώς οι ηγέτες αναζητούν μια ευρύτερη δεξαμενή ταλέντων με ευρύτερες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής νοημοσύνης, καθώς και συνεργασία αντί για ανταγωνισμό, με περισσότερες συνεργασίες που αξιοποιούν τις δεξιότητες και τις ικανότητες πολλαπλών παραγόντων.
Ο Χάρης Συρούνης, Partner, Head of Financial Services, Audit της KPMG στην Ελλάδα με αφορμή την έκθεση σχολιάζει: «Οι ελληνικές τράπεζες ήδη αντιμετωπίζουν με σταθερότητα και πλάνο τις εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας. Αναμφίβολα οι προκλήσεις από την εξέλιξη των τραπεζικών εργασιών μέσω της τεχνολογίας θα είναι σημαντικές. Μεγάλο ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών θα είναι από τη μία η ανάπτυξη ενός νέου τύπου τραπεζικών εργασιών και από την άλλη η δημιουργία ενός νέου τρόπου συναλλαγής με τους πελάτες.
Η εμπειρία των πρόσφατων χρηματοοικονομικών προκλήσεων, η στήριξη των μετόχων και των εποπτικών αρχών αλλά και η σημαντική πρόοδος που σημειώνετε σε θέματα εταιρικής κουλτούρας, θα αποτελέσει πυξίδα για την λήψη των αναγκαίων αποφάσεων».
Με βάση τις προβλέψεις από ειδικούς του κλάδου, η έκθεση παρέχει προτάσεις για ενέργειες που μπορούν να κάνουν σήμερα οι ηγέτες των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως η προσέλκυση ταλέντων, η δυνατότητα στους καινοτόμους για να δοκιμάσουν νέα πράγματα, η ανάπτυξη στρατηγικής για τα δεδομένα και ο προσδιορισμός συγκεκριμένων μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών μοντέλων τα οποία πρέπει να είναι ο στόχος τους.