Το 70% των Ιταλών, το 68% των Ελλήνων και το 63% των Γάλλων θεωρούν υπαρκτό τον κίνδυνο να βρεθούν στο εγγύς μέλλον σε επισφαλή οικονομική κατάσταση, όπως αναφέρεται σε γαλλική δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.
Η δημοσκοπική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε γενικές γραμμές απεικονίζει τα επίπεδα της φτώχειας και της επισφάλειας στη γηραιά ήπειρο.
Η κεντρική της διαπίστωση είναι, ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών, που σημειώθηκαν στο τέλος της κρίσης της Covid και ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αποδυναμώσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τους 6.000 Ευρωπαίους που ερωτήθηκαν, «η αύξηση των τιμών» είναι ο παράγοντας που «εξηγεί καλύτερα τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, πολύ πιο πάνω από τους φόρους και τη μείωση του εισοδήματος που συνδέεται με τη δραστηριότητά τους».
Κατά την γαλλική οικονομική εφημερίδα LA ΤRIBUNE, η οποία παρουσιάζει αναλυτικά τη δημοσκόπηση, «η ανησυχία για τον κίνδυνο να βρεθούν σε επισφαλή οικονομική κατάσταση» είναι πλέον έκδηλη μεταξύ των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν.
Για το 55% των ερωτηθέντων, αυτός ο κίνδυνος είναι είτε «μάλλον σημαντικός», είτε «πολύ σημαντικός», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Στα ευρήματα της ίδιας έρευνας αναφέρεται τέλος και δημοσίευμα της εφημερίδας LE FIGARO με τίτλο «Επισφάλεια: ένας στους δύο Ευρωπαίους θεωρεί ότι η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια».
Επισημαίνεται πως το 62% των ερωτηθέντων Γάλλων δηλώνει ότι πρόσφατα περιόρισε τις μετακινήσεις του, ενώ το 50% των Γάλλων ότι μείωσε την θέρμανση.