Η μεγαλύτερη και άμεση πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών. Αν και υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρήσει αυτή την πορεία, οι προκλήσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του κύκλου νομισματικής σύσφιξης παραμένουν ανοιχτές», είπε στο 23ο Ετήσιο Ερευνητικό Συνέδριο Jacques Polak ,που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.
Προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός ρεκόρ που ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών σε ορισμένες χώρες, οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών έχουν ξεκινήσει έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης.
«Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών, με αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επίμονες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και αυξανόμενες ευπάθειες του χρέους. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνονται αυστηρότερες, ενώ οι ροές κεφαλαίων και η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών έχουν αυξηθεί δραματικά – και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος καθώς αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις προκλήσεις σε συνδυασμό με περιορισμούς χρηματοδότησης και περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές», εξήγησε η Γκεοργκίεβα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.