ΠΟΥ: Οι Βρυξέλλες κλιμακώνουν το μπρα-ντε-φερ με την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε σήμερα ότι κλιμακώνει το μπρα-ντε-φερ με την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με την κατάθεση αγωγών κατά των εμπορικών περιορισμών εναντίον της Λιθουανίας και της παρεμπόδισης προσφυγών ευρωπαϊκών εταιρειών με αντικείμενο τις πατέντες.

«Θα προτιμούσαμε να επιλύσουμε αυτές τις σημαντικές, συστημικού χαρακτήρα, υποθέσεις στο πλαίσιο διαδικασίας διαβούλευσης και αφιερώσαμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να το καταφέρουμε, αλλά ματαίως. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε άλλη επιλογή», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το Εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Οι καλοί εταίροι συμπεριφέρονται με σεβασμό και οφείλουν να εφαρμόζουν νόμιμους όρους ανταγωνισμού. Είναι καθήκον μας να υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας την ώρα που η Κίνα παραβιάζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου», όπου, στην περίπτωση της Λιθουανίας, «υποβάλλει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οικονομικό καταναγκασμό που έχει συνέπειες στην ενιαία αγορά μας», πρόσθεσε.

Η Λιθουανία επέτρεψε τον Νοέμβριο 2021 στην Ταϊβάν να ανοίξει επίσημη αντιπροσωπεία στο Βίλνιους με το όνομά της, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, που απορρίπτει την επίσημη χρησιμοποίηση του ονόματος Ταϊβάν και δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση του νησιού που θεωρεί ότι αποτελεί επαρχία της Κίνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι είναι σε θέση να αποδείξει ότι από τον Δεκέμβριο 2021 η Κίνα εφαρμόζει διακριτικά και εξαναγκαστικά μέτρα απέναντι στις λιθουανικές εξαγωγές και στις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνουν λιθουανικά προϊόντα.

Τα ίδια τα κινεζικά στατιστικά στοιχεία κάνουν λόγο για κατάρρευση κατά 80% σε ετήσια βάση του εμπορίου ανάμεσα στην Λιθουανία και την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορεί επίσης το Πεκίνο για δραστική παρεμπόδιση των προσφυγών στην δικαιοσύνη ευρωπαϊκών εταιρειών οι πατέντες των οποίων, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών, χρησιμοποιούνται παράνομα από κινεζικές εταιρείες.

Από τον Αύγουστο 2020, τα δικαστήρια της Κίνας μπορούν να απαγορεύουν στους κατόχους πατεντών να προσφεύγουν σε μη κινεζικό δικαστήριο για την προστασία των δικαιωμάτων τους μέσω «διαταγής μη δίωξης» σε τρίτο κράτος. Η παραβίασή της τιμωρείται με πρόστιμο που μπορεί να φθάνει τα 130.000 ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με την ΕΕ.

Η απαγόρευση είναι ασύμβατη με την συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.