Σταθερές στον δρόμο αύξησης των επιτοκίων αναμένεται να παραμείνουν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες τους πρώτους μήνες του 2023, ωστόσο κατά τη διάρκεια του έτους προβλέπεται ότι θα παρατηρηθούν οι πρώτες παύσεις στον ρυθμό ανόδου, ή ακόμα και αντίστροφη πορεία.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, έχοντας περάσει το 2022 αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είναι μεταξύ των διεθνών φορέων χάραξης πολιτικής που πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Από τις 21 άλλες χώρες που παρακολουθεί το οικονομικό πρακτορείο, οι 10 αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια, οι εννέα προβλέπεται να τα μειώσουν ενώ άλλες δύο τηρούν στάση αναμονής.
Αυτός ο συνδυασμός έχει κάνει το Bloomberg να υπολογίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιτόκια θα κορυφωθούν το τρίτο τρίμηνο του 2023 φτάνοντας στο 6%, πριν αποκλιμακωθούν στο 5,8%, ψηλότερα από το τρέχον 5,2%.
Βεβαίως, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, καταγράφονται και σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κίνα που αναμένεται να μειώσει και πάλι το κόστος δανεισμού φέτος, μαζί με τον Καναδά, τη Ρωσία και την Κίνα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, όσο περνά ο χρόνος οι αποφάσεις θα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες καθώς τα επιτόκια κινούνται περαιτέρω σε περιοριστικό έδαφος και κινδυνεύουν να περιορίσουν τη ζήτηση τόσο πολύ ώστε οι οικονομίες να γυρίσουν σε ύφεση. Αυτή είναι η ανησυχία των εμπόρων ομολόγων που είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί ως προς την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και στη συνέχεια να τα κρατούν σφιχτά.