Κίνδυνος χρεοκοπίας απειλεί τους χρήστες πιστωτικών καρτών, που δεν έχουν εμπειρία διαχείρισης, αυτοσυγκράτηση και σύνδεσης αυτού του μέσου δανεισμού με το ετήσιο εισόδημά τους. Ο εύκολος δανεισμός δεν συνεπάγεται εύκολη αποπληρωμή των χρημάτων που δανείστηκε κάποιος.
Όταν το μέσο υπόλοιπο μιας πιστωτικής κάρτας είναι στα 5.805 ευρώ το πρόβλημα είναι μεγάλο, ενδεχομένως και ανυπέρβλητο για έναν μη έμπειρο χρήστη καρτών. Μπορεί εύκολα να προκαλέσει προσωπική χρεοκοπία, αλλά ακόμη και εάν δεν συμβεί αυτό το βάρος θα είναι δυσβάστακτο και οι τόκοι που θα πληρωθούν τουλάχιστον υπερβολικοί.
Όπως υπολογίζει η Bankrate, με το επιτόκιο στο 20% αν κάπόιος κάνει απλώς την ελάχιστη πληρωμή για το μέσο αυτό υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας, θα χρειαστεί περισσότερα από 17 χρόνια για να εξοφλήσει και θα έχει πληρώσει εκτός από το αρχικό κεφάλαιο, επιπλέον 8.213 ευρώ σε τόκους. Δηλαδή συνολικά θα πρέπει να καταβάλει 14.018 ευρώ.
Αν κάποιος έχει πολλές πιστωτικές κάρτες που δεν ελέγχει επαρκώς και αποτελεσματικά και το ποσό που οφείλει φθάσει τις 10 χιλιάδες ευρώ θα χρειαστεί 30 χρόνια για να εξοφλήσει, χωρίς καμία άλλη δαπάνη και το συνολικό ποσό που θα καταβάλει θα αγγίζει τις 35 χιλιάδες ευρώ. Κι όλα αυτά με επιτόκιο 20% κι όχι 22% και 24% που συνήθως εφαρμόζεται σε αυτά τα υψηλού ρίσκου προϊόντα.
«Είτε αγοράζουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο είτε αγοράζουν αυγά στο παντοπωλείο, οι καταναλωτές συνεχίζουν να επηρεάζονται τόσο από τον υψηλό πληθωρισμό όσο και από τις αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόζει η Federal Reserve», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας της αγοράς.