Ποσό ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέβαλε το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέχεια της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που ορίζει ότι το πρώην μέλος του μπλοκ πρέπει να καταβάλει στην Ένωση δισεκατομμύρια ευρώ που δεν κατάφερε να εισπράξει λόγω απάτης στις εισαγωγές από την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταγγείλει ότι οι εισαγωγείς στη Βρετανία απέφευγαν μεγάλο αριθμό δασμών με πλαστά τιμολόγια και δηλώσεις τεχνητά χαμηλής αξίας για κινεζικά υφάσματα και υποδήματα. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε κατά της Βρετανίας, λέγοντας ότι δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης στις εισαγωγές.
Ο Τζον Γκλεν, επικεφαλής γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, η Βρετανία υποστήριξε ότι έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της απάτης και στη συνέχεια προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων στον εν λόγω τομέα.
Η διαδικασία αφορά την περίοδο 2011-2017, όσο η Βρετανία ήταν μέλος του μπλοκ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020 και εγκατέλειψε πλήρως την εμπορική πολιτική του μπλοκ στο τέλος του 2020.
«Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι ένα θέμα που κληρονομήσαμε από την περίοδο πριν από την αποχώρησή μας, η κυβέρνηση επιθυμεί να επιλύσει αυτή τη μακροχρόνια υπόθεση μια για πάντα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γκλεν.
Είπε ότι περαιτέρω νομικές διαμάχες θα μπορούσαν να αυξήσουν το μέγεθος του λογαριασμού, καθώς οι τόκοι συνεχίζουν να συσσωρεύονται, και ότι έχει καταβάλει τρεις δόσεις συνολικού ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Πρόκειται για σημαντικά ποσά, αλλά αντιπροσωπεύουν τις τελικές πληρωμές και βάζουν μια γραμμή σε αυτή τη μακροχρόνια υπόθεση, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις του», δήλωσε ο Γκλεν.