«Την επιτακτική ανάγκη ενός ριζικού μετασχηματισμού των οικονομιών και των κοινωνιών της ΕΕ, παράλληλα με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν “οι υπαρξιακές απειλές που θέτει η κλιματική κρίση για τον πλανήτη και το μέλλον του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού» ζητούν με κοινή δήλωσή τους ευρωβουλευτές και βουλευτές της Αριστεράς, την οποία συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Στέλιος Κούλογλου.
Την κοινή δήλωση έκαναν με αφορμή τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα για το 2020 – Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Σταθερότητα, Οικονομικός Συντονισμός και Οικονομική Διακυβέρνηση στην ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές και βουλευτές ζητούν:
«Ένα δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μοντέλο ανάπτυξης,
Ένα φιλόδοξο Σύμφωνο για μια Πράσινη και Κοινωνική Ευρώπη που θα περιλαμβάνει ένα νέο σύνολο πολιτικών υπέρ των λαών και των εργαζομένων και θα αντικαταστήσει τις νεοφιλελεύθερες προτεραιότητες, όπως αυτές κατοχυρώνονται στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο Πακέτο 2+6 και στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Την άμεση αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και την εφαρμογή ενός ‘’χρυσού κανόνα’’, ο οποίος θα εξαιρεί από τον υπολογισμό του ελλείμματος, όσες δημόσιες επενδύσεις σχετίζονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων και της φτώχειας.
Δημόσιες βιώσιμες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, οι οποίες θα επικεντρώνονται στη δημιουργία αξιοπρεπών και ασφαλών θέσεων εργασίας ενόψει των προκλήσεων που θέτει η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση.
Την πλήρη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων,
Την ισχυρή επίβλεψη της επέκτασης της τεχνητής νοημοσύνης, των πρωτοκόλλων μηχανικής μάθησης και της διαχείρισης μεγάλων δεδομένων,
Μια κοινή δέσμη ελάχιστων κοινωνικών δικαιωμάτων μέσω ενός αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που να ενισχύει την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση και συνοχή μεταξύ των ανθρώπων και των περιφερειών
Ενεργές φεμινιστικές πολιτικές και πολιτικές υπέρ του παιδιού εναντίον των οικονομικών ανισοτήτων και της φτώχειας που δημιουργήθηκαν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας,
Ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν συμβάλει στην άνοδο των ακροδεξιών και ξενοφοβικών δυνάμεων που απειλούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.
Μια διεθνή σύνοδο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποσκοπεί στον καθορισμό ενός οδικού χάρτη για τον τερματισμό των φορολογικών παραδείσων εντός και εκτός της ΕΕ.
Την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος θα επικεντρώνεται ειδικά στις κλιματικές προκλήσεις, στην κοινωνική ανάπτυξη και στην ανοδική κοινωνική σύγκλιση.
Την απόρριψη των περικοπών που προτείνει η Κομισιόν, η πρώην φινλανδική προεδρία και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως όσον αφορά τη συνοχή και τη γεωργία.
Μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία, διαφάνεια και εποπτεία των ευρωπαϊκών πολιτικών και θεσμών με την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Οι συνυπογράφοντες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Κωνσταντίνος Αρβανίτης(ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Manuel Bompard (France Insoumise, Γαλλία), Αλέξης Γεωργούλης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), José Gusmao (Bloco de Esquerda, Πορτογαλία), Πέτρος Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Younous Omarjee (France Insoumise, Γαλλία), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Eugenia Rodriguez Palop (Podemos, Ισπανία), Martin Scirdewan (DIE LINKE, Γερμανία), Idoia Villanueva Ruiz (Podemos, Ισπανία)
Μέλη των Εθνικών Κοινοβουλίων:
Fabíola Cardoso (Bloco de Esquerda, Πορτογαλία), Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Σκεύη Κουκουμα (ΑΚΕΛ, Κύπρος), Roberto Uriarte (Unidas-Podemos, Ισπανία).