Η πιο σημαντική θετική μεταβολή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα ήταν μία συνολική, διαρκής και δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, είπε, έχουν βελτιωθεί ελαφρά τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν εύθραυστες. Η βελτίωση των προοπτικών, σημείωσε, προέκυψε από τη βελτίωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τη μείωση των τιμών ενέργειας και τροφίμων καθώς και από το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας.
Για το 2023, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% που θα αυξηθεί στο 2024 καθώς θα μειώνεται σταδιακά το βάρος του πληθωρισμού στα εισοδήματα.
Για τον πληθωρισμό, ο κ. Κόρμαν είπε ότι παραμένει πολύ υψηλός σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι η μείωσή του δεν είναι αρκετά γρήγορη.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον δομικό πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο οποίος παραμένει άκαμπτος λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η εφαρμογή πιο αποτελεσματικών πολιτικών για τον ανταγωνισμό θα βοηθούσε στην αντιμετώπισή του.
Καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται αναπόφευκτα πιο σφιχτή για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, θα συνεχίσει να εκθέτει αδυναμίες που υπήρχαν.
Ο συνδυασμός, είπε ο γγ του ΟΟΣΑ, των μειώσεων στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, των υψηλών επιπέδων χρέους και των υψηλών αποτιμήσεων μπορεί να συνεχίσει να αποκαλύπτει αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω αναταραχή σε αυτόν.
Για τις τιμές ενέργειας, σημείωσε ότι φέτος υπήρξαν ευνοϊκές συνθήκες για την αποκλιμάκωσή τους, όπως ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη και η χαμηλή ζήτηση LNG από την Κίνα, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν τον επόμενο χειμώνα.
Για την ακρίβεια, είπε, οι προσδοκίες είναι ότι η ζήτηση από την Κίνα θα αυξηθεί λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας της μετά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.
Αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Κόρμαν είπε ότι τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για την προστασία από τις υψηλές τιμές ενέργειας θα πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένα.