Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
Βίντεο – φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Με 346 εκθέτες από 28 χώρες άνοιξε την Τρίτη τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση για την άμυνα και την ασφάλεια DEFEA 2023. Η κάμερα της «Ζούγκλας» ήταν εκεί.
Στην έκθεση μετέχουν οι κολοσσοί της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο τομέα των υψηλών τεχνολογιών. Επίσημες κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες έχουν ήδη παραβρεθεί και με σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία επισκεπτών από 77 χώρες.
Την Έκθεση που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με τη στενή συνεργασία του οποίου οργανώνεται, εγκαινίασε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα επισκέφθηκε τόσο τα περίπτερα των ελληνικών βιομηχανιών, κρατικών και ιδιωτικών, όσο και τις διεθνείς συμμετοχές.
Παράλληλα οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η ενίσχυση διμερών και συλλογικών σχέσεων, οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία με τους υψηλούς προσκεκλημένους της DEFEA, ομολόγους τους από φιλικές και συμμαχικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Άλλωστε η Έκθεση διαμορφώνει το ιδανικό περιβάλλον για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων επί των φλεγόντων ζητημάτων των διακρατικών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής η οποία υποστηρίζεται από την στρατιωτική διπλωματία.
Στην DEFEA εντυπωσιακή είναι η παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με εργοστάσια τα οποία έχουν σημαντική συμβολή στη διατήρηση και συνεχή αναβάθμιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι βιομηχανίες αυτές έχουν την ευκαιρία να θεμελιώσουν και να επεκτείνουν διεθνείς συνεργασίες με τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι αποτελούν παραδοσιακούς και δοκιμασμένους προμηθευτές των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας της Ελλάδος.
Μετά την τελετή των εγκαινίων ο υπουργός εθνικής άμυνας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του που ήταν παρόντες στην έκθεση. Στη συνέχεια, ο κος. Νίκος Παναγιωτόπουλος παρακάθισε σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η ΕΛΛΑΣ στο κέντρο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων» που εστιάστηκε στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Από νωρίς το πρωί, εξάλλου, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με το επιτελείο του βρισκόταν στην έκθεση και επισκέφτηκε το περίπτερο του ΓΕΕΘΑ πριν περιδιαβάσει όλα τα περίπτερα των εκθετών.
Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεση υπογράφτηκαν συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών. Η πιο σημαντική ήταν η απόκτηση της ηγέτιδας ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Intracom Defense (IDE) από την ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries).
Επιπλέον, υπογράφτηκε η ενεργοποίηση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής εταιρείας EODH (Engineering-Office-Deisenroth Hellas) και της γερμανικής KMW (Krauss-Maffei Wegmann), η οποία αφορά στην κατασκευή των θωρακίσεων των αρμάτων Leopard του νορβηγικού στρατού.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της διεθνούς έκθεσης, υπογράφτηκε μια ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρείας AUTOFLUG GmbH και του ομίλου ελληνικών και γερμανικών εταιρειών ALTHOM GmbH και ALTHOM Engineering E.P.E. Η εν λόγω μακροχρόνια συνεργασία αφορά στον τομέα του σχεδιασμού και ανάπτυξης καθισμάτων ασφαλείας καθώς και στη δημιουργία τεχνικής τεκμηρίωσης.
Σημειώνεται, πως αυτή η συμφωνία συνεργασίας σηματοδοτεί το επόμενο βήμα σε μια συνεργασία μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων εταίρων που υπάρχει ήδη από το 2019.
Επίσης κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Fincantieri και ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies παρουσίασαν την κοινή στρατηγική τους, για το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιδιώκει το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η Fincantieri περιλαμβάνει στην πρότασή της, την κορβέτα FCx30, μια υπερσύγχρονη και δοκιμασμένη στη θάλασσα κορβέτα με εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς του πεδίου. Η σχεδίαση ανήκει στην κλάση Doha που δημιουργήθηκε για το Πολεμικό Ναυτικό του Κατάρ.
Mε διακρατικές επαφές υψηλού επιπέδου συνεχίστηκε και η δεύτερη ημέρα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε συνάντηση διαρκείας 45 λεπτών με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Γιωργαλλά, κατά την οποία συζήτησαν την κοινή άμυνα των δύο κρατών.
Εξάλλου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία του κυρίου Παναγιωτόπουλου, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον Σλοβάκο ομόλογό του M.Majer. Επίσης, ο κύριος Χαρδαλιάς είχε συναντήσεις με τις επίσημες στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Αρμενίας, της Γκάνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Επιπλέον, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε επίσημη συνάντηση με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στρατηγό Zephirin Mamadou.
Την DEFEA 2023 επισκέφτηκε η ομάδα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον υπεύθυνο του τομέα Γιώργο Τσίπρα. Στην ομάδα μετείχαν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας.
Ακόμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης παρακάθισε σε ανοιχτή συζήτηση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία την οποία οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευστών Αμυντικού Υλικού(ΣΕΚΠΥ). Ο κ. Γεωργιάδης περιόδευσε επίσης τα περίπτερα των Εκθετών.
Επιπλέον πραγματοποιήθηκεομιλία του κυρίου Francois Arbault,γενικού διευθυντού για την αμυντική βιομηχανία και το διάστημα, της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Παρουσίασε τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, για την ενίσχυση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης.
Τέλος, η διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Έρευνας του ΝΑΤΟ οργάνωσε ομιλία με αντικείμενο το ελληνικό σύστημα καινοτομίας και το Ταμείο Καινοτομίας της ατλαντικής συμμαχίας.