Την εξαιρετική σημασία συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και της Ελλάδας ιδιαίτερα, στο εμπόριο και τις επενδύσεις ανέπτυξε ο Επίτροπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη Κρις Μπάρτον, ως κεντρικός ομιλητής με θέμα «η στρατηγική εμπορίου και επενδύσεων του ΗΒ για την Ευρώπη” στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Economist Global Economy and Financial Services Gala Dinner.
Ο κ. Μπάρτον εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των εμπορικών σχέσεων ΗΒ Ελλάδας καθώς και για την προοπτική τους μακροπρόθεσμα, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι εμπορικές σχέσεις, οι επενδύσεις και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία των λαών. Αυτή η ενίσχυση των σχέσεων είναι ακόμη πιο σημαντική τώρα, είπε, που θέλουμε να κάνουμε τη μετάβαση των οικονομιών μας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Στο υπόβαθρο αυτών των σχέσεων ανέφερε τις κοινές αξίες και την πλούσια ιστορία και ανέφερε το παράδειγμα της κοινής αντιμετώπισης του πολέμου στην Ουκρανία.
Αναφέρθηκε στην αύξηση του εμπορίου ΗΒ Ελλάδας τον περασμένο χρόνο, σε 11 δισ. βρετανικές λίρες και τόνισε ότι για το ΗΒ η ΕΕ παραμένει η πιο σημαντική εμπορική περιοχή.
Δεύτερος λόγος αισιοδοξίας για την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με την Ελλάδα είναι κατά τον κ. Μπάρτον η ανάκαμψη του εμπορίου που σημειώθηκε με την Ευρώπη, μετά από τις σκληρές περιόδους του covid, του Brexit και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τώρα, υπογράμμισε έχουμε τη βεβαιότητα της συμφωνίας για την εμπορική συνεργασία.
Ο βρετανός αξιωματούχος έδωσε έμφαση στην εποικοδομητική συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας, στην κλιματική αλλαγή, στον ΠΟΕ, τη G7, τη G20.
Αναφερόμενος στο μέλλον είπε ότι έχουμε πολλούς τομείς με μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τις βρετανικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και οι μεγάλες ελληνικές να επενδύσουν στο ΗΒ. Το περιβάλλον είναι πολύ καλό για τις οικονομίες μας και οι κυβερνήσεις μας είναι υποστηρικτικές.
Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα της τεχνολογίας, στον οποίο βλέπει επίσης ένα προνομιακό πεδίο επενδύσεων εκατέρωθεν και εξήρε τις επιδόσεις του ΗΒ στον τεχνολογικό τομέα που όπως είπε συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Τέλος τόνισε ότι στον ναυτιλιακό τομέα, στον οποίο είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ηγέτης, η Βρετανία μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις ισχυρές υπηρεσίες της, τις νομικές και τις χρηματοπιστωτικές καθώς και στην ασφάλιση και τις ναυλώσεις.