Κοροναϊός: Ποια οικονομικά μέτρα έχουν ανακοινώσει οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν μία σειρά από στρατηγικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κοροναϊό, από έκτακτες μειώσεις επιτοκίων και μεγάλα πακέτα δαπανών έως μία στάση αναμονής με την υπόσχεση της λήψης μέτρων, αν αυτά χρειασθούν.

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο για έκτακτες δαπάνες ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και την ανάπτυξη εμβολίων.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην πρώτη έκτακτη κίνηση που έκανε από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι επενδυτές αναμένουν και άλλες μειώσεις των επιτοκίων τις επόμενες εβδομάδες.

ΚΙΝΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε τη διάθεση 110,5 δισ. γιουάν (15,9 δισ. δολαρίων) για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Το Πεκίνο ενίσχυσε τη χρηματοδοτική στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τον ιό και η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε αρκετά από τα βασικά επιτόκιά της, περιλαμβανομένου του επιτοκίου αναφοράς, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να χορηγούν φθηνά δάνεια και να προχωρούν σε ελαφρύνσεις πληρωμών για τις εκτεθειμένες επιχειρήσεις.

Η Κίνα θα τροποποιήσει την περιβαλλοντική εποπτεία των εταιρειών για να βοηθήσει στην επανέναρξη της παραγωγής που είχε σταματήσει λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, δίνοντας στις εταιρείες περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε και δεύτερο πακέτο δαπανών, ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων, εστιάζοντας στη στήριξη των μικρών και μεσαίων εταιρειών, καθώς οι ανησυχίες κορυφώνονται σχετικά με τους κινδύνους για την εύθραυστη οικονομία της.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δεσμεύτηκε να τροφοδοτήσει με περισσότερη ρευστότητα τις αγορές και να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα μπορεί επίσης να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες, που πλήττονται από τον κοροναϊό, δεν θα αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικά προβλήματα, σύμφωνα με πηγές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η ΕΚΤ δεν έχει μειώσει έως τώρα τα επιτόκια. Οι αξιωματούχοι της είχαν μία έκτακτη συνεδρίαση στις 3 Μαρτίου, αλλά για να συζητήσουν την αντίδρασή τους στον κοροναϊό όσον αφορά τη λειτουργία τους παρά για την αντίδρασή τους όσον αφορά τις πολιτικές, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος. Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να επανεξετάσουν τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειάς τους και να ετοιμασθούν για να ελαχιστοποιήσουν ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες του κοροναϊού. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη 12 Μαρτίου, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν συμφωνήσει έως τώρα σε ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η Κομισιόν θα συστήσει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο ύψους 25 δισ. ευρώ από υφιστάμενους πόρους για να απορροφήσει το πλήγμα σε ευάλωτους τομείς των οικονομιών της περιοχής.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού συμφώνησε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις κατά 12,4 δισ. ευρώ έως το 2024 και να κάνει πιο εύκολη τη λήψη επιδοτήσεων από εταιρείες για τη στήριξη εργαζομένων με μειωμένα ωράρια εργασίας.

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ είναι διχασμένοι σχετικά με το αν η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει σε ένα πακέτο στήριξης. Ειδικοί για τον προϋπολογισμό εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ. Ορισμένοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να καταρτίσει ένα πακέτο στήριξης ύψους έως και 50 δισ. ευρώ χωρίς να παραβιάσει την πολιτική της μη ανάληψης νέου χρέους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και πρόσφερε στις τράπεζες φθηνότερη χρηματοδότηση και τη μείωση των υποχρεωτικών κεφαλαίων τους, σε μία έκτακτη κίνηση για να προστατεύσει τη βρετανική οικονομία από την αποδιάρθρωση που προκαλείται από την έξαρση του κοροναϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μέτρα με τον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του αναμενόμενου πλήγματος στη βρετανική οικονομία.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Η κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρείες την αναστολή ορισμένων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενεργοποιεί κρατικά επιδοτούμενα σχήματα εργασίας με μειωμένο ωράριο, ενώ έχει ζητήσει από την κρατική επενδυτική τράπεζα να εγγυάται δάνεια που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων ταμειακών προβλημάτων.

Το Παρίσι έχει επιτρέψει, επίσης, στις εταιρείες να επικαλούνται κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των κοροναϊού, αν δεν μπορούν να τιμήσουν συμβάσεις που έχουν με το δημόσιο τομέα και ασκεί πίεση στις μεγάλες εταιρείες να δείξουν αντίστοιχη επιείκεια στους υπεργολάβους τους.

ΙΝΔΙΑ

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας σχεδιάζει να διοχετεύσει νέα ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με έναν δεύτερο γύρο μακροπρόθεσμων πράξεων ρέπος, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, εν μέσω φόβων ότι η έξαρση του κοροναϊού θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση πιέζει τις κρατικές τράπεζες να εγκρίνουν νέα δάνεια, που φθάνουν τις 500-600 δισ. ρουπίες έως το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ΙΤΑΛΙΑ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κοροναϊό.

Οι πληρωμές για στεγαστικά δάνεια θα ανασταλούν σε όλη τη χώρα και το ιταλικό τραπεζικό λόμπι ΑΒΙ δήλωσε ότι οι τράπεζες θα προσφέρουν αναστολή πληρωμών των δανείων σε μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση «σχεδιάζει να λάβει πρωτοβουλίες αυτή την εβδομάδα», καθώς ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον κοροναϊό στον Καναδά, με τη μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου να αναμένεται πλήξει σκληρά την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό αργού στον κόσμο.

Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 1,25% από 1,75%, με τις αγορές να προβλέπουν περαιτέρω μείωση τον επόμενο μήνα. Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το επιτόκιο αυτό κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ήταν το 2009, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης ύψους 9,8 δισ. δολαρίων. Ο υπουργός Οικονομικών Χονγκ Ναμ-Κι δήλωσε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, θα δώσει χρήματα για το σύστημα υγείας, τη φροντίδα των παιδιών και τις υπαίθριες αγορές.