Εμπάργκο στις άδειες παραμονής των Ρώσων πολιτών στη χώρα μας επέβαλε η κυβέρνηση

0
3

Το εμπάργκο στις άδειες παραμονής των Ρώσων πολιτών στη χώρα μας που επέβαλε η κυβέρνηση, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η προσφυγή Ρώσου επιχειρηματία και της συζύγου του κατά της υπουργικής απόφασης, με την οποία μπλοκάρει, από τον περασμένο μήνα, η έκδοση αλλά και η ανανέωση των αδειών παραμονής στην Ελλάδα των πολιτών από τη Ρωσία, έφερε το θέμα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.  

Το ζευγάρι των Ρώσων που διαμένει στη Θεσσαλία από το  2011 κι απασχολείται επαγγελματικά με τις μεταφορές, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, φορτηγών, κ.λπ. αλλά και την αγορά και διαχείριση αγροτικών ακινήτων στρέφεται κατά της  συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης , ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για να παγώσει έστω και προσωρινά, την αναστολή καθώς και την ακύρωσή της.

Τόσο ο Ρώσος επιχειρηματίας όσο και η σύζυγός του χάνουν  τον επόμενο μήνα την άδεια παραμονής τους και, όπως πληροφορήθηκαν  από την αρμόδια Διεύθυνση  Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, δεν παραλαμβάνονται πλέον αιτήσεις ανανέωσής τους.  Στην προσφυγή τους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική και παράνομη την εν λόγω υπουργική απόφαση  καθώς παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 43 Συντάγματος), ενώ, όπως υποστηρίζουν θα έπρεπε να είχε εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Επιπλέον, αναφέρουν πως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση επιχειρεί να παρακάμψει το νόμο 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης) αφού τον καταργεί επ΄ αόριστον μόνο για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.