Αισιόδοξος ότι επίκειται η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εμφανίστηκε ο Τραμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, στην πρώτη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεών τους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους για τα εναπομείναντα ζητήματα.

Ο Τραμπ είπε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποκλιμακώσει τον 16μηνο εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ. «Είμαστε στα τελευταία στάδια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, θα μπορούσαμε να πούμε μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ. Πηγαίνει πολύ καλά όμως ταυτόχρονα θέλουμε να δούμε να πηγαίνουν καλά τα πράγματα στο Χονγκ Κονγκ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι έχει πολύ καλή σχέση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και αναμένει από αυτόν να διασφαλίσει μια θετική έκβαση στο Χονγκ Κονγκ όπου τα φιλοδημοκρατικά κόμματα κέρδισαν σχεδόν το 90% των τοπικών συμβουλίων στις εκλογές της Κυριακής.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Σι μπορεί να το πετύχει. Τον ξέρω και ξέρω ότι θα ήθελε να γίνει», είπε ο Τραμπ, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς αναμένει από τον Κινέζο ηγέτη.

Οι θετικές δηλώσεις του Τραμπ για τις εμπορικές συνομιλίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί άνοδος στα Χρηματιστήρια, με τους τρεις βασικούς δείκτες στη Γουόλ Στριτ να σπάνε όλα τα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας αναμενόταν να γίνει εντός του Νοεμβρίου όμως την περασμένη εβδομάδα ειδικοί και πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο είπαν ότι μπορεί να αναβληθεί για το νέο έτος, καθώς η Κίνα πιέζει να αρθούν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί σε προϊόντα της.