Διάσκεψη για τη διευκόλυνση ένταξης στην ΕΕ για Σκόπια-Αλβανία ετοιμάζει η Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη Δένδια στα Σκόπια – Η «διπλωματία των σεισμών» βοηθά στις σχέσεις με την Αλβανία

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μετά τις ελληνικές εκλογές. Η επίσκεψη είναι συνέχεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ και δεν πρόκειται για αποσπασματικό της ελληνικής διπλωματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προετοιμάζει για τους πρώτους μήνες του 2020 διάσκεψη με σκοπό να διευκολύνει τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και κυρίως τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να τεθούν σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι. Στο κέντρο των συνομιλιών βρέθηκαν εκ των πραγμάτων οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας και ζητήματα της Βαλκανικής. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με τις τωρινές επισκέψεις και με την πρωτοβουλία της για βαλκανική διάσκεψη επιδιώκει να αναλάβει έναν ρόλο «προστάτη» των δύο γειτονικών χωρών όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Αθήνα έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να προσφέρει την έμπρακτη στήριξή της, από τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αυτό φέρνει την ελληνική διπλωματία κοντά στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Ιταλίας, αλλά σε αντίθεση με την πολιτική της Γαλλίας, η οποία, όμως, πάντα παίζει ειδικό ρόλο στα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Είναι κοινό μυστικό ότι το Βερολίνο  θα επιδιώξει να κάμψει το γαλλικό βέτο στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Δεν φαίνεται, όμως, πως θα είναι εύκολο. Το Παρίσι έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Σουηδίας, δημιουργώντας ένα ισχυρό μπλοκ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας με παρόμοιες εκφράσεις τη δέσμευση της χώρας τους για την ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα, η οποία θα βασίζεται στη φιλία και το κοινό συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών για την ευημερία της περιοχής. Ειδικά αναφορικά με τις «Πρέσπες», η ρητορική του Νίκου Δένδια επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δώσει έμφαση στην αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας κι όχι στην υπονόμευσή της.

Είναι αξιοσημείωτο πως η Αθήνα πραγματοποιεί άνοιγμα και προς τα Τίρανα, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει τα Δυτικά Βαλκάνια να διολισθήσουν στην αστάθεια. Ο μεγάλος σεισμός που έπληξε την Αλβανία, μάλιστα, έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να εκδηλώσει εμπράκτως την αλληλεγγύη της. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη εκτάκτως χθες στα Τίρανα. Εκεί, μαζί με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα παρακολούθησαν τις προσπάθειες σωστικών συνεργείων να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια.

Πριν να μεταβεί στα Τίρανα ο Νίκος Δένδιας έγραψε στο twitter: «Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα… Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια».