Δυρράχιο: Ράμα και Δένδιας στα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετέβη απόψε στο Δυρράχιο και μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό παρακολούθησαν προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια πολυκατοικίας – Επισκεφτήκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιήθηκε κάτω από την σκιά του φονικού σεισμού που έπληξε την Αλβανία. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα εξέφρασε με το ταξίδι αυτό την έμπρακτη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας τον Μάρτιο, στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Οι κ. Δένδιας και Ντιμιτρόφ, ήδη από την προηγούμενη συνάντησή τους στη Γενεύη, είχαν συμφωνήσει στην ανάπτυξη και των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια θα μεταβεί και ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.

Ο Νίκος Δένδιας εκτός από τον ομόλογό του συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, αλλά και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό», είπε. Από την συνάντηση, μάλιστα, προέκυψε και η πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος προσκάλεσε σε πρόγευμα εργασίας τους υπουργούς Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με τους ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου. Παρά το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα που χαρακτήρισε τις επαφές μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, στα Σκόπια «αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε και αυτός την ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται συστηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας. Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν νέες προοπτικές για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, τις οποίες, οι δύο χώρες πρέπει να εκμεταλλευθούν.

Ο υπουργός εξωτερικών αμέσως μετά μετέβη στο Δυρράχιο όπου παρακολούθησε, μαζί με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό. Ακολούθως επισκεφτήκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο. Προ ολίγου ο υπουργός εξωτερικών αναχώρησε για τα Τίρανα όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.


f4cbdb2f-0e4c-43fb-9574-655b01bd2667