ΕΚΤ: Η χρηματοδότηση το πιο σημαντικό πρόβλημα για τις ελληνικές ΜμΕ

0
60

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που καλύπτει την περίοδο Απρίλιου – Σεπτεμβρίου 2019.

Ειδικότερα, το 21% περίπου των ελληνικών μικρομεσαίων ανέφερε την έλλειψη πρόσβασης ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, από 25% στην προηγούμενη έρευνα της ΕΚΤ.

Ακολουθεί η Ιταλία με μόλις το 9% των μικρομεσαίων να αναφέρει ως βασικό πρόβλημα την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Στην έρευνα της ΕΚΤ σημειώνεται επίσης ότι αν και στις περισσότερες χώρες μειώθηκε το μερίδιο των μικρομεσαίων που ανέφεραν δυσκολία στην πρόσβαση τους σε τραπεζικά δάνεια, σε Ελλάδα (24%), Ολλανδία, Πορτογαλία και Σλοβακία (9%) παρέμειναν σχετικά σημαντικά χρηματοδοτικά εμπόδια.

Παρόλαυτα, οι ελληνικές μικρομεσαίες – σημειώνει η ΕΚΤ – ήταν οι μόνες που ανέφεραν ένα πιο θετικό οικονομικό outlook (16% από -23% στην προηγούμενη έρευνα).
Βελτιωμένος ο τζίρος, πτώση κερδών

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, οι ελληνικές μικρομεσαίες ανέφεραν βελτίωση του τζίρου τους, με τα κέρδη ωστόσο να παραμένουν σε πτωτική τροχιά.

Ειδικότερα, το ποσοστά των ελληνικών μικρομεσαίων που ανέφεραν αύξηση του τζίρου τους παρέμεινε σε διψήφιο νούμερο για τρίτη διαδοχική έρευνα (18% από 10%) από την έναρξη της κρίσης.

Παράλληλα, οι μικρομεσαίες σε Σλοβακία και ιδιαίτερα σε Ελλάδα (-15% από -30%) συνέχισαν να αναφέρουν μείωση κερδών.

Πιο ενθαρρυντική είναι η εικόνα από την αγορά εργασίας, με τις μικρομεσαίες σε Ελλάδα και Ολλανδία να αναφέρουν αύξηση (17%).