ΕΝΦΙΑ: Περισσότεροι πληρώνουν φέτος εμπρόθεσμα

12
139

Μικρή αλλά ουσιαστική είναι η βελτίωση που καταγράφει η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, ενός από τους σημαντικότερους φόρους ο οποίος φέτος μειώθηκε για τους ιδιοκτήτες μεσοσταθμικά κατά 22%. Η θεωρία του οικονομικού επιτελείου ότι φόροι που μειώνονται είναι περισσότερο πιθανό να εισπραχθούν τείνει να αποδειχθεί με τα πρώτα δείγματα να είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

-τον Σεπτέμβριο που έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν το ποσό των 519,76 εκατομμυρίων ευρώ

-από το παραπάνω ποσό καταβλήθηκε εμπρόθεσμα, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου, το ποσό των 386,6 εκατ. ευρώ. Έτσι, το ποσοστό εμπρόθεσμης εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο 74,38%

-το αντίστοιχο περυσινό ποσοστό εμπρόθεσμης εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ κατά τον Σεπτέμβριο, ήταν 73,92%. Η διαφορά στην εισπραξιμότητα είναι οριακή, ωστόσο, η βελτίωση είναι γεγονός. Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η βελτίωση της εισπραξιμότητας θα είναι μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες, παράλληλα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην οικονομία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαμηλότερη εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων παρουσιάστηκε -και όχι τυχαία- το 2015, δηλαδή την καταστροφική για την οικονομία χρονιά του δημοψηφίσματος και της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων. Το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε το 2015 σε 71,91%. Το υψηλότερο ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου ακινήτων έχει καταγραφεί φέτος.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημειώνει στο capital.gr ότι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ και γενικά των φόρων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για μια σειρά από λόγους. Οι φορολογούμενοι, υποστηρίζει, διαπιστώνουν λόγω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης και της αύξηση των τιμών στην κτηματαγορά, ότι η ακίνητη περιουσία τους ανακτά και πάλι την αξία της που σημαίνει ότι αξίζει και η πληρωμή φόρων για αυτή. Επιπλέον, σημειώνει ότι η μείωση του φόρου μειώνει το φορολογικό βάρος για τα νοικοκυριά και αυξάνει την δυνατότητα των φορολογούμενων να το σηκώσουν.

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
    I’m not seeing very good success. If you know
    of any please share. Kudos! You can read similar art here: E-commerce

  2. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Cheers! You can read
    similar blog here: Najlepszy sklep

  3. Hey there! Do you know if they make any plugins to
    help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Thanks! You can read
    similar art here: Najlepszy sklep

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here