Ευρωζώνη: Αύξηση χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά

0
56

Ανάκαμψη σημείωσε τον Οκτώβριο ο δανεισμός των επιχειρήσεων προς επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, έπειτα από την επιβράδυνση του προηγουμένου μηνός.

Η ανάκαμψη δείχνει ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να χορηγούν δάνεια, αν και με βραδύτερους ρυθμούς.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε τον Σεπτέμβριο νέα μέτρα νομισματικής στήριξης, εν μέρει ώστε να προσφέρει κίνητρα στις τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν την πραγματική οικονομία μέσω της πιστωτικής επέκτασης.

Οι ρυθμοί αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις επιταχύνθηκαν στο 3,8% τον Οκτώβριο από 3,6% του Σεπτεμβρίου, παραμένουν όμως σε επίπεδα χαμηλότερα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες του έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Οι ρυθμοί χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αυξήθηκαν στο 3,5% τον Οκτώβριο, από 3,4% του προηγουμένου μηνός, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2009.

Οι ρυθμοί αύξησης της προφοράς χρήματος(Μ3) -που συχνά αποτελούν «βαρόμετρο» για τη μελλοντική δραστηριότητα-  παρέμειναν σταθεροί, στο 5,6%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες για 5,5%.