FT: τουρκία και Κατάρ διεύρυναν τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων τους στα 5 δισ. δολάρια

0
62

Το Κατάρ αναμένεται να ενισχύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας κατά 2 δισ. δολάρια μετά την επέκταση της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap agreement) μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι η 'Αγκυρα και η Ντόχα συμφώνησαν να αυξήσουν το πλαφόν της υφιστάμενης συμφωνίας ανταλλαγής. Το όριο της συμφωνίας, που προβλέπει την ανταλλαγή τουρκικών λιρών έναντι καταριανών ριάλ, θα αυξηθεί από το ισοδύναμο των 3 δισ. δολαρίων στα 5 δισ. δολάρια, ανάφερε η τράπεζα μετά την επίσκεψη στη Ντόχα του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας είναι να διευκολυνθεί το διμερές εμπόριο στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και να στηριχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα των δύο χωρών», επισήμανε.

Η στήριξη αναμένεται να αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου από τους επενδυτές και αναλυτές μετά την περσινή κρίση της τουρκικής λίρας.

Η χρήση από την τράπεζα άλλων βραχυπρόθεσμων συμφωνιών ανταλλαγής έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πραγματικό μέγεθος του οπλοστασίου που έχει η Τουρκία για να στηρίξει τη λίρα και να εγγυηθεί το μεγάλο εξωτερικό χρέος της, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε παραδεχθεί στο παρελθόν ότι τα swaps έχουν μία επίδραση στα στοιχεία για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Η τελευταία ανακοίνωση, προσθέτουν οι FT, αποτελεί μία ένδειξη της στενής συμμαχίας μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ, με τις δύο χώρες να έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους κατά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της σε μία σειρά περιφερειακών διαμαχών.

Ο Ερντογάν έσπευσε να υποστηρίξει το Κατάρ μετά τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε στο Εμιράτο το 2017, υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας.