Κουμουτσάκος στο Spiegel για το προσφυγικό: Μας ανησυχεί η συχνότητα των απειλών του Ερντογάν

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε  στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», αναλύοντας το σχέδιο της Ελλάδας για το προσφυγικό – «Η νέα μας φιλοσοφία μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: δημοκρατική αυστηρότητα» τόνισε μεταξύ άλλων

«Από την Ελλάδα, δεν θα υπάρξουν εφεξής σκληρές εικόνες», δηλώνει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναλύοντας το νέο σχέδιο για το προσφυγικό, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προσφυγική ροή και θέλει να χτίσει κλειστούς προσφυγικούς καταυλισμούς», γράφει το περιοδικό παραθέτοντας την συνέντευξη του Γ. Κουμουτσάκου.

Ο Έλληνας υπουργός προειδοποιεί ότι η κατάσταση με το προσφυγικό θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου.

Για τις απειλές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ανοίξει τις πύλες πλημμυρίζοντας την Ευρώπη με εκατομμύρια πρόσφυγες , ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι:  «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο επίμονος. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο, αλλά και η συχνότητα των απειλών που μας ανησυχούν. Ειδικά, καθώς διατυπώνονται σε μια εποχή που οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες. Δεν θα δραματοποιήσω ούτε θα υποτιμήσω τον κίνδυνο. Αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια», τόνισε και πρόσθεσε: «Αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου, προκειμένου να επιταχύνουμε τις αποφάσεις και να διαχωρίσουμε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία από εκείνους που πρέπει να φύγουν. Στοχεύουμε σε χιλιάδες επαναπατρισμούς τους προσεχείς μήνες. Ενισχύουμε επίσης την προστασία των συνόρων μας. Αυτό έχει ύψιστη προτεραιότητα. Η νέα μας φιλοσοφία συνδυάζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την προστασία των πολιτών και την ασφάλεια των χωρών. Μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: δημοκρατική αυστηρότητα».