Κυπριακό-Ακιντζί: «Το τρένο μπήκε στις ράγες»

0
64

Για «θετικό βήμα» έκανε λόγο ο ηγέτης της κατεχόμενης ζώνης της Κύπρου – Άφησε αιχμές, ωστόσο, για την κυπριακή πλευρά, λέγοντας πως η ένταση του προηγούμενου διαστήματος προκλήθηκε από «μονομερείς ενέργειες»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε ως θετικό βήμα την τριμερή συνάντηση, υποστηρίζοντας πως «το τρένο μπήκε στις ράγες».

Είπε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτίμησε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να εμπλακεί ο ίδιος και βασικός λόγος ήταν η ανησυχία του για την ένταση που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο θεωρώντας πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης. Απέδωσε την ένταση στις "μονομερείς ενέργειες" της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση. Πλέον δεν τίθεται, είπε, θέμα για μια διαδικασία ανοιχτού τέλους, αλλά για μιας διαδικασία που θα στοχεύει σε μια στρατηγική συμφωνία. Ο Μουσταφά Ακιντζί θεώρησε επίσης ως πολύ σημαντική την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ σε λύση Διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Σε σχέση με τον χρόνο σύγκλησης της πενταμερους διάσκεψης εκτίμησε ότι ο κατάλληλος χρόνος θα είναι μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος τον Απρίλιο.