Νέα μέτρα κατά της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων

Νέα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη χώρας μας, περιγράφονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή το τελευταίο κρούσμα της νόσου σε αγριόχοιρο που εντοπίστηκε σε απόσταση 1,2 χιλιομέτρων των Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων.

«Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την κυνηγάμε όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις παλαιότερα» δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων η οποία θα επιτευχθεί μέσω της θήρευσης από ειδικά συνεργεία στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ειδικότερα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθη.

Παράλληλα, στην ΚΥΑ προβλέπεται η οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθης. Αυτές περιλαμβάνουν δυο υποπεριοχές με την πρώτη να ορίζεται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων με κέντρο το σημείο, που εντοπίστηκε ο θετικός αγριόχοιρος σε χωριό της Βουλγαρίας και εκτείνεται σε βάθος 1,5 περίπου χιλιομέτρων από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί ελληνικού εδάφους.

Η δεύτερη υποπεριοχή ορίζεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων που εκτείνεται σε βάθος 8,5 περίπου χιλιομέτρων από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί ελληνικού εδάφους. Μεταξύ άλλων σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός από το κυνήγι αγριόχοιρου, το οποίο επιτρέπεται όλες τις μέρες του έτους. Ωστόσο, στην δεύτερη υποπεριοχή, μετά από έκδοση ειδικής άδειας από το δασαρχείο θα μπορούν να θηρευθούν και άλλα ζώα.

Τα μέτρα για την πρώτη υποπεριοχή θα παραμείνουν σε ισχύ 40 μέρες από τον εντοπισμό κρούσματος αφρικανικής πανώλης, ενώ στη δεύτερη περιοχή θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα χρόνο. Εφόσον παρέλθει το χρονικό διάστημα των 40 ημερών, τότε αυτόματα η πρώτη υποπεριοχή θα περάσει στο καθεστώς της δεύτερης υποπεριοχής (ηπιότερα μέτρα) ενώ στην περίπτωση εντοπισμού κρούσματος θα επιστρέψει αυτομάτως στην πρώτη κατηγορία.

Παράλληλα, προβλέπεται η επιχορήγηση 100 ευρώ σε ειδικά συνεργία ή σε ομάδες κυνηγών για κάθε αγριόχοιρο που καρπώνονται ή εντοπίζουν νεκρό. Τα ειδικά συνεργεία θα δημιουργούνται σε συνεργασία με τις οργανώσεις κυνηγών, τις κτηνιατρικές και δασικές υπηρεσίες Ξάνθης, Σταυρούπολης και Δράμας.

Όπως τόνισε ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, η χώρα μας ζήτησε την ένταξή στο μέτρο 1 της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο αφορά περιοχές οι οποίες που ναι μεν εν έχουν πληγεί αλλά συνορεύουμε με αυτές όπου έχει εντοπιστεί κρούσμα. Το αίτημα δεκτό και στο καθεστώς αυτό εντάχθηκαν περιοχές στο Σερρών, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής τα ζώα που έχουν θανατωθεί στη Ρουμανία ανέρχονται σε 350.000 και στη Βουλγαρία σε 150.000 ενώ στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα. Όπως διευκρίνισε και ο αρμόδιος υπουργός η νόσος αυτή αφορά μόνο τα ζώα και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.