Νέο θετικό σήμα στις αγορές στέλνουν ΗΠΑ- Κίνα

0
61

Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να παραμείνουν σε επαφή με στόχο την ολοκλήρωση της λεγόμενης «Πρώτης Φάσης» της εμπορικής συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Πρόκειται για ένα βήμα προόδου, που ήρθε ύστερα από πρωϊνή τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, Λίου Χε με τον Αμερικανό εκπρόσωπο εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν, αλλά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση»  και άφησε να εννοηθεί ότι αισιοδοξεί πως μπορεί να κλείσει η Πρώτη Φάση έως το τέλος του έτους.

Η θετική αυτή εξέλιξη, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ακόμη μία τονωτική ένεση στο ηθικό των επενδυτών, έρχεται στον απήχο στοιχείων που αποκαλύπτουν ότι τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών το μομέντουμ στο παγκόσμιο εμπόριο ήταν θετικό.

Σύμφωνα με το World Trade Monitor του CPB συνολικά το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου επιτρέπει αισιοδοξία για ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου, η οποία βεβαίως θα λάβει πολύ μεγαλύτερη ώθηση εάν ΗΠΑ και Κίνα ανακοινώσουν έστω μία περιορισμένης εμβέλειας συμφωνία, που θα τερματίσει τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο και θα οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για ένα ευρύτερο deal.

naftemporiki με πληροφορίες από Bloomberg