Ο ΟΤΕ κράτησε το Χρηματιστήριο πάνω από τις 890 μονάδες

1
141

Με απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, Χωρίς όμως να χάσει την επαφή του με τις 890 μονάδες, καθώς βρήκε στηρίγματα στη μετοχή του ΟΤΕ, κόντρα στις πτωτικές τάσεις των τραπεζικών κυρίως μετοχών. ADVERTISING

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 890,37 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 886,87 μονάδων (-0,73%) και 894,70 μονάδων (+0,15%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 878 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,66%, στις 2.218,09 μονάδες, ενώ στο +0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.223,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,38% στις 893,60 μονάδες. 

Αν και αρκετοί τίτλοι ενδοσυνεδριακά παρείχαν τη στήριξή τους στον Γενικό Δείκτη, μόνο ο ΟΤΕ εμφάνισε την πιο σταθερή τροχιά, ενώ με τη βαρύτητά του κατάφερε να απορροφήσει σημαντικό μέρος των πιέσεων που εκδηλώθηκαν στην πλειονότητα των τίτλων. Βέβαια, στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς και η Coca Cola, οι οποίες ήταν τις προηγούμενες ημέρες οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας της αγοράς για παραμονή στις 890 μονάδες. 

Πάντως, από τις 14 Νοεμβρίου, όταν και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μετά από αρκετούς μήνες στις 890 μονάδες, η πορεία του παραμένει πλάγια, με τα απαραίτητα trading ώστε οι βραχυπρόθεσμοι να αναπροσαρμοστούν εξασφαλίζοντας παράλληλα και τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος. Οι διαθέσεις των στρατοπέδων εκατέρωθεν εντούτοις δεν είναι να δοκιμάσουν, προς ώρας, ούτε τις στηρίξεις ούτε και τις αντιστάσεις. Ο FTSE 25, άλλωστε βρίσκεται μεταξύ 2.250 και 2.210 μονάδων που είναι τα δύο επίπεδα αντίστασης και στήριξης. Επίσης και ο Γενικός Δείκτης δεν επιχειρεί προς το επίπεδο των 872 μονάδων, που αποτελεί τη στήριξη, η διάσπαση της οποίας θα επαναφέρει την αγορά στο εύρος του προηγούμενου τριμήνου.

Παράλληλα σήμερα το διεθνές περιβάλλον δεν ήταν υποστηρικτικό. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν απώλειες, καθώς επιμένουν οι ανησυχίες για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών Κίνας-ΗΠΑ στον απόηχο των χθεσινών απειλών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αυξήσει τους δασμούς εάν το Πεκίνο δεν συμφωνήσει σύντομα.

Από την άλλη όμως, η Κομισιόν έκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό του νέου έτους “αναπτυξιακό”, κάτι, που όπως έχει επισημανθεί πολλάκις, η αγορά θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικό, δεδομένης της αποστράγγισης της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια. Επισημαίνεται όμως ότι η πορεία του χρέους είναι δυσμενέστερη από τις προηγούμενες προβλέψεις στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Κύπρο. Ωστόσο εκτιμάται ότι η πορεία απομείωσής του στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας αναμένεται να είναι συμβατή με τον στόχο που έχει τεθεί.  Ειδική αναφορά γίνεται και για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και λόγω αυτών έχει εισαχθεί σε ένα ανεξάρτητο σκέλος εποπτείας, το οποίο παρακολουθείται σε ετήσια βάση.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, ο Φουρλής, η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Coca Cola, Cenergy και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ σημείωσε κέρδη 3,11% παρέχοντας σημαντικές στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, ενώ Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα έκλεισαν με κέρδη 1,63% και 1,54% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και Titan, ενώ ΟΛΠ και Aegean έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here