Ψήφος αποδήμων: Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση και από τους «300»

Το τελικό κείμενο της πλειοψηφίας ενσωματώνει όλα τα προαπαιτούμενα που έθετε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό συνθήκες ευρύτατης σύγκλισης – Δυσφορία από το ΚΙΝΑΛ, που ωστόσο θα υπερψηφίσειΨήφος 

Με περαιτέρω βελτιώσεις κατατέθηκε η τελική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του άρθρου 54 που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Το τελικό κείμενο της πλειοψηφίας ενσωματώνει όλα τα προαπαιτούμενα που έθετε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό συνθήκες ευρύτατης σύγκλισης που μπορεί να οδηγήσει σε ψήφιση της συνταγματικής διάταξης και από τους 300 της Βουλής.

Πάντως, η τελική ρύθμιση έχει προκαλέσει την δυσφορία του Κινήματος Αλλαγής που επισημαίνει ότι η προσθήκη περιορισμών λειτουργεί ως «κόφτης» που θα πετάξει εκτός διαδικασίες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο εισηγητής της Χαριλάου Τρικούπη, Ανδρέας Λοβέρδος η ΚΟ θα υπερψηφίσει, καθώς «από το τίποτα καλύτερα μια λειψή ρύθμιση».

Να σημειωθεί ότι η βασική προσθήκη στην διάταξη του άρθρου 54 του Συντάγματος που ικανοποιεί τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «με νόμο μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια , όπως πραγματικός δεσμός με την χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα, χρόνος απουσίας από την χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν».

Να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση του άρθρου 54 αποτελεί το πρώτο βήμα για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής του. Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος για τον οποίο επίσης φαίνεται πως έχουν διαμορφωθεί συνθήκες ευρύτατης αποδοχής καθώς για την έγκρισή του απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Η τελική, αναθεωρημένη, πρόταση της Νέας Δημοκρατίας


protasi1


protasi2


protasi3


protasi4