Σκόπια: Ο Δένδιας συναντήθηκε με Πενταρόφσκι και Ζάεφ

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στην Ελλάδα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας – Ο Ζάεφ ζήτησε αύξηση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών

Ευχαριστίες προς την Ελλάδα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας τους εξέφρασαν στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πεντάροφσκι και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια, εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του για την ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα, η οποία θα βασίζεται στη φιλία και το κοινό συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών για την ευημερία της περιοχής. Στο πλαίσιο, αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Στέβο Πεντάροφσκι σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα που αποδεικνύει τη δέσμευση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας. Επίσης, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σθεναρή της στήριξη στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίων συζητήθηκε η «στήριξη την οποία λαμβάνει συνεχώς η Βόρεια Μακεδονία από την Ελλάδα στην πορεία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, καθώς και για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο του κ.Ζάεφ.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ προτίθεται κατά την επόμενη περίοδο να ανέλθει στην πρώτη θέση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα, κάθε κυβέρνηση τάσσεται βάσει αρχών υπέρ της εφαρμογής των συμπερασμάτων της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, διά των οποίων στηρίζεται η ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών προς την ΕΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε για τη συνολική στήριξη που λαμβάνει η χώρα του από την κυβέρνηση στην Αθήνα και αναφέρθηκε στην ανάγκη για αύξηση των οικονομικών συναλλαγών, αλλά και για βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματική κοινότητα.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια.

Αμέσως μετά, ο κ. Δένδιας αναχώρησε για τα Τίρανα, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της Ελλάδας για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε την Αλβανία.