Ανοδικά και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1152 από 1,1121 δολ. που άνοιξε η αγορά. Το θετικό επενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά την οριστικοποίηση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας ευνοεί το ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η οριστικοποίηση του πρώτου σταδίου εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, χθες Κυριακή 1512, περιλαμβάνει τη ματαίωση επιβολής δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 160 δισ. δολαρίων:

Μειώνεται στο 7,5% από 15% το ποσοστό δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 20 δισ. δολ. Διατηρούνται δασμοί 25% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων 250 δισ. δολ. Η Κίνα θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε για το ευρώ η υποχώρηση του δείκτη μεταποίησης PMI στην ευρωζώνη.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,263%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,340%, στο 3μηνο στο -0,405% και στο μήνα στο -0,467%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1146 δολ.