Bloomberg: Κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας

0
84

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις και αναμένεται να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας πριν την προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ άλλος ένας γύρος αμερικανικών δασμών, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Στα εκκρεμή θέματα είναι, μεταξύ άλλων, πώς θα διασφαλιστεί η αγορά αμερικανικών γεωργικών προϊόντων από την Κίνα και ποιοι δασμοί ακριβώς θα αρθούν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο πλευρές πάντως πλησιάζουν σε συμφωνία για το ύψος των δασμών που θα απομακρυνθούν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της συμφωνίας, παρά την ένταση στο θέμα του Χονγκ Κονγκ, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ταυτόχρονα ότι  οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο αναβολής της εμπορικής συμφωνίας για μετά τις εκλογές του 2020, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ένδειξη ότι οι συνομιλίες έχουν χάσει την ορμή τους.

Οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες στις ΗΠΑ υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ και των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις συνομιλίες, ανέφερε ένα άτομο με γνώση των διαβουλεύσεων στο Πεκίνο.