«Εξαπατημένη η μεσαία τάξη, υπό θεμελιακή αμφισβήτηση το κοινωνικό κράτος»

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Δεν είναι ούτε στο χέρι του κ. Θεοδωρικάκου ούτε στου κ. Μητσοτάκη. Δεν θα υπάρξει διπλή κάλπη. Η ΝΔ θα χάσει 50 βουλευτές και τη λύση μετά τις επόμενες εκλογές θα τη δώσουν οι προοδευτικές δυνάμεις», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο.

Μιλώντας για τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη, που οδήγησαν τα στελέχη του να φουντώσουν την εκλογολογία, σημείωσε πως ένα από αυτό αφορά στον τομέα της οικονομίας και της δήθεν ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης.

«Η ΝΔ καταδίκασε εαυτόν να βρίσκεται 2 δισ. ευρώ πίσω από εμάς, επιλέγοντας να παραδώσει το κεκτημένο έδαφος των μειωμένων πλεονασμάτων και καταδικάζοντας έτσι τη μεσαία τάξη», τόνισε, για να συμπληρώσει: «Αντί για μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ, η μεσαία τάξη θα λάβει μηδενική φοροελάφρυνση μαζί με αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.

Κακά μαντάτα έρχονται και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που είχαν αποτελέσει θηλιά στο λαιμό των επαγγελματιών στα χρόνια της κρίσης». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «βασικός εξαπατημένος είναι η μεσαία τάξη. Πρόκειται για τεράστια απάτη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι αυτή «δεν αγγίζει το 66% των επιχειρήσεων, οι οποίες δηλώνουν είτε ζημίες είτε μηδενικά κέρδη. Επίσης, από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, το 80% της ελάφρυνσης θα πάει στο 2,5% των πιο κερδοφόρων εταιρειών».

Σε σχέση με την αναπτυξιακή στρατηγική της ΝΔ, η οποία δίνει έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, υπογράμμισε ότι «στην οικοδομή δίνεται 100% απαλλαγή ΦΠΑ για νέες οικοδομές, ενώ πολύ μικρότερη για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις».

Κατά τον ίδιο, η στρατηγική θα έπρεπε να είναι αντίθετη,  καθώς «η Ελλάδα έχει τεράστιο οικιστικό απόθεμα, είναι δεύτερη στον κόσμο. Άρα, έχει ανάγκη αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας στο υπάρχον κτιριακό απόθεμα, αντί να χτίζονται νέα σπίτια που θα μένουν άδεια κρατώντας τις τιμές ψηλά».

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη για την πρόθεση της κυβέρνησης να άρει το σημερινό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανοίγοντας την πόρτα σε κύμα πλειστηριασμών, όπως έδειξε η ανακοίνωση του χθεσινού Eurogroup, τόνισε πως αποδεικνύεται ότι «το κοινωνικό κράτος έχει τεθεί υπό θεμελιακή αμφισβήτηση.

Η συγκεκριμένη φράση της ανακοίνωσης του Eurogroup συνδέεται και με τη δρομολόγηση του σχεδίου Ηρακλής για την αναδιάρθρωση των “κόκκινων δανείων”, σχέδιο για το οποίο έχουμε πάρα πολύ ανησυχητικά δημοσιεύματα και περιμένουμε την τελική του μορφή. Η ΝΔ φαίνεται έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεγάλο κομμάτι του «μαξιλαριού», μέχρι για και 12 δισ. ευρώ όπως έχει γραφτεί».

Ερωτώμενος για την ΕΡΤ, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «κάποιοι λένε ότι στην ΕΡΤ είχαμε πάρα πολλούς κομματικούς, κάποιοι άλλοι ότι είχαμε πάρα πολλούς δεξιούς. Κάναμε μια κεντρική επιλογή. Δεν διαχωρίσαμε τους ανθρώπους της ΕΡΤ».

Πρόσθεσε ακόμα πως όσα έγιναν στη Δημόσια Τηλεόραση (λειτουργία ιδιόκτητου δικτύου, επένδυση στην υβριδική τηλεόραση, ενίσχυση προγράμματος και άλλα), ανατρέπονται σήμερα, ενώ «πέραν της προκλητικής τοποθέτησης του διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του Οργανισμού, υπάρχουν και άλλες περίεργες κινήσεις, όπως μια τροπολογία για την εκκαθάριση της ΕΡΤ. Κάποιοι θέλουν να κρύψουν την αλήθεια και το κόστος το “μαύρου” στη Δημόσια Τηλεόραση».