Ελβετία: Επιμένει στα αρνητικά επιτόκια, παρά την κριτική

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank, SNB) παραμένει δεσμευμένη στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, διαμηνύοντας σήμερα ότι θα διατηρήσει τα αρνητικά επιτόκιά της για το ορατό μέλλον παρά την αυξανόμενη κριτική στη χώρα.

Η SNB διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο -0,75%, όπως ανέμεναν όλοι οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters. Διατήρησε, επίσης, στο -0,75% το επιτόκιο που χρεώνει στις καταθέσεις όψεως που κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.

Η τράπεζα δεσμεύθηκε να παραμείνει ενεργή στην αγορά συναλλάγματος για να μειώσει την ανατιμητική πίεση στο ελβετικό φράγκο, το οποίο έχει σημειώσει κέρδη 3% έναντι του ευρώ φέτος, ενώ συνέχισε να περιγράφει το φράγκο ως «υπερτιμημένο» και χαρακτήρισε «εύθραυστη» την κατάσταση όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Τόμας Τζόρνταν υπεραμύνθηκε των αρνητικών επιτοκίων, που διατηρούνται επί σχεδόν πέντε χρόνια, δηλώνοντας ότι παραμένουν κεντρικό στοιχεία της νομισματικής πολιτικής της.

«Χωρίς αυτά, το φράγκο θα ήταν σημαντικά ισχυρότερο τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα ήταν επιζήμιο για την ελβετική οικονομία και θα υπονόμευε τη σταθερότητα των τιμών», είπε.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα οφέλη που αποφέρουν στην Ελβετία ξεπερνούν σαφώς το κόστος», πρόσθεσε.

Οι ελβετικές τράπεζες έχουν επικρίνει τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους από τα δάνεια και στοίχισαν σε αυτές σχεδόν 1,7 δισ. ελβετικά φράγκα το πρώτο 9μηνο του 2019.

Αρκετές ελβετικές τράπεζες – μεταξύ των οποίων η UBS, η Credit Suisse και η Julius Baer – έχουν περάσει το κόστος των αρνητικών επιτοκίων σε πλούσιους πελάτες τους.