Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κοντά σε υψηλά 4ετίας κινούνται οι μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σκαρφάλωσαν και πάλι σήμερα στα πρόσφατα υψηλά επίπεδά τους, ύστερα από τα θετικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα και μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, κοντά στο υψηλό τεσσάρων ετών που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

Οι εταιρίες εξόρυξης με έκθεση στην Κίνα ενισχύθηκαν κατά 1,5%, ενώ η άνοδος των τιμών πετρελαίου οδήγησε τον ενεργειακό κλάδο σε κέρδη 1,2%.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αυξήθηκε απρόσμενα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών τον Νοέμβριο, με σημαντική άνοδο στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε η ανακοίνωση του δείκτη PMI της IHS Markit για τη μεταποίηση στη Γαλλία που αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών τον Νοέμβριο, ενώ ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας συρρικνώθηκε μεν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ο γερμανικός DAX οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών και πλέον εβδομάδων, με τη Lufthansa να ενισχύεται κατά 1,8% ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Qatar Airways εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης ποσοστού στη γερμανική αεροπορική εταιρία.