Φ. Καραβίας: Η Eurobank στοχεύει να γίνει η “τράπεζα της ανάπτυξης”

Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας και μόνο μέσα από τις τράπεζες θα έρθει η ανάπτυξη με την ταχύτητα και τους ρυθμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Η Eurobank έχει δέσμευση, επιχειρηματική προτεραιότητα και απόλυτη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει ως Τράπεζα της Ανάπτυξης, τονίζει σε επιστολή του προς όλο το προσωπικό της Eurobank, o διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Φωκίωνας Καραβίας.

   «Ήδη από πέρυσι, όταν η ελληνική οικονομία έκανε τα πρώτα βήματα εξόδου από την πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια υφεσιακή περίοδο, ορίσαμε τη Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης. Τώρα, που η χώρα μας αποκτά ένα σταθερό και επιταχυνόμενο βηματισμό σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, με την προοπτική μεσοπρόθεσμης διατήρησής τους, δίνουμε καθημερινά περιεχόμενο σε αυτή τη δέσμευση, με συγκεκριμένες κινήσεις, πρωτοβουλίες, αποφάσεις, συνεργασίες και επιχειρηματικές συμφωνίες», αναφέρει ο κ. Καραβίας και αναφέρεται αναλυτικά σε συγκεκριμένα έργα που χρηματοδότησε.

   «Το έργο του Ελληνικού ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται για την εμβέλεια και τη διάρκειά του, για την άμεση μακροπρόθεσμη επίδραση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, άμεσα ή έμμεσα. Ξεχωρίζει επίσης ως μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, για την αλλαγή που συντελείται στην οικονομία και τη χώρα μας, για τις δυνατότητες που προσφέρει σε μεγάλη, διεθνή κλίμακα. Είναι από κάθε άποψη ένα εμβληματικό έργο. Αντίστοιχα σημαντικές είναι και οι χρηματοδοτικές του απαιτήσεις.

Αποτελεί, επομένως, εξαιρετική στιγμή για την Τράπεζά μας ότι αναδείχθηκε στον τραπεζικό μοχλό αυτού του έργου. Είμαστε παρόντες με κεντρικό ρόλο σε όλες τις πτυχές του. Το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, άνω των 2 δισ. ευρώ μόνο για την πρώτη φάση, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει πια το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα», επισημαίνει.

   Η Eurobank, όπως αναφέρει ο Φωκίωνας Καραβίας, θα διαθέσει περί τα 900 εκατ. ευρώ για να αναλάβει πάνω από το μισό των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν αυτή τη χρονική στιγμή. Επιπλέον, θα έχει κεντρικό ρόλο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, αποκλειστικού φορέα υλοποίησης του έργου, κατά 650 εκατ. ευρώ, όπως και στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 300 εκατ. ευρώ επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Φ.Καραβίας.

   Αναφέρεται συγκεκριμένα στις χρηματοδοτήσεις στους τομείς της ενέργειας, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, του Τουρισμού και σε πολλές ακόμη μικρότερης κλίμακας, αλλά σημαντικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Τράπεζα και πολλές που ετοιμάζονται.

«Τα μεγάλα projects είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διάχυσή της σε όλη την οικονομία, σε όλη την κοινωνία. Σε αυτή τη βάση, τα τελευταία χρόνια, θέσαμε ως προτεραιότητά μας, την ανάπτυξη εργασιών με τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Ανάπτυξη εργασιών που δεν περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση αλλά και σε όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα, στη συνολική σχέση με τους πελάτες μας» , προσθέτει.