Γαλλία: Ένοχη κρίθηκε η Orange για τις αυτοκτονίες εργαζομένων της

0
56

Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Orange και ο πρώην CEO του, Didier Lombard, κρίθηκαν ένοχοι ηθικής παρενόχλησης εργαζομένων, η οποία οδήγησε σε σειρά αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης της εταιρείας στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όπως έκρινε την Παρασκευή γαλλικό δικαστήριο.

Η εμβληματικής σημασίας απόφαση κατά της πρώην μονοπωλιακής επιχείρησης παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Γαλλία αναμένεται να δημιουργήσει έντονη ανησυχία στα υψηλά στελεχικά κλιμάκια εταιρειών ανά τη χώρα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες προσφυγές εργαζομένων στη Δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Lombard σε φυλάκιση ενός έτους, εκ του οποίου οι οκτώ μήνες με αναστολή, καθώς και σε πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η ποινή δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια και ο Lombard δεν θεωρείται ότι αποτελεί «κίνδυνο για την κοινωνία», ο πρώην CEO δεν πρόκειται να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα κάποιου σωφρονιστικού καταστήματος, όπως επιτάσσει η γαλλική νομοθεσία.

Η τραυματική εμπειρία των περιστατικών αυτοκτονιών εργαζόμενων στην εταιρεία είχε οδηγήσει σε σοβαρούς προβληματισμούς και συζήτηση για την εταιρική κουλτούρα στη Γαλλία στα τέλη της περασμένης δεκαετίας.

Η Orange κρίθηκε επίσης ένοχη για την ίδια κατηγορία και θα πληρώσει πρόστιμο 75.000 ευρώ.

"Με οικονομικούς όρους, η ποινή είναι ελαφριά, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που γαλλική εταιρεία καταδικάζεται για ηθική παρενόχληση και αυτό είναι πολύ κακό για τη φήμη της", ανέφερε στο πρακτορείο Reuters δικηγόρος που εξειδικεύεται σε ανάλογες υποθέσεις, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.