Η επιφυλακτικότητα κυριάρχησε στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω φόβων για ασύντακτο Brexit μετά τη περίοδο προσαρμογής, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, διεμήνυσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από τη μεταβατική περίοδο στο τέλος του 2020, με ή χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., πυροδοτώντας ανησυχίες για τον κίνδυνο οι δύο πλευρές να βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης εάν δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν όλα τα θέματα που θα διέπουν τη μελλοντική τους σχέση στο εμπόριο.

Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από το μπλοκ ως τις 31 Ιανουαρίου.

Στο μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας παράλληλα, όπως μετέδωσε χθες Τρίτη το Reuters, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, βρίσκεται σε διαδικασία οριστικοποίησης των λεπτομερειών της ''Πρώτης Φάσης'' της εμπορικής συμφωνίας. Ωστόσο οι επενδυτές, μετά το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας, φέρεται να προβληματίζονται για το πώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα προχωρήσουν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Να σημειωθεί, πως αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Στο ταμπλό

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει απώλειες 0,13% στις 414,38 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,17% στις 3.739 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,49%% στις 13.222 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε απώλειες 0,15% στις 5.959 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,24% στις 7.543 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,01% στις 23.628 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,06% 9.621 μονάδες.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της Vovlo σημείωσε κέρδη 3,56% μετά την ανακοίνωση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας για στρατηγική συμμαχία με την Isuzu Motors της Ιαπωνίας.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ipsen διολίσθησε 4,1% μετά την αποχώρηση του CEO της εταιρείας.

Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί Fiat Chrysler και Peugeot προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, σε ένα deal αξίας 50 δισ. δολιαρίων.